Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut
scris 13 ian 2021

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna noiembrie 2020 de 3.411 lei, în creștere față de luna precedentă cu 68 lei (+2%), iar valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (8.273 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.668 lei), arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%, scrie News.ro.

ANAF: Accesează una dintre facilitățile fiscale și nu vei fi executat silit!. Scrisori trimise firmelor și persoanelor cu datorii, pentru a le prezenta instrumentele de eșalonare la plată CITEȘTE ȘI ANAF: Accesează una dintre facilitățile fiscale și nu vei fi executat silit!. Scrisori trimise firmelor și persoanelor cu datorii, pentru a le prezenta instrumentele de eșalonare la plată

”În luna noiembrie 2020, câștigul salarial mediu nominal bruta fost 5.565 lei, cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.411 lei, în creștere față de luna precedentă cu 68 lei (+2%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (8.273 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.668 lei)”, arată datele INS.

Indicele câștigului salarial real a fost 105,1% pentru luna noiembrie 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 101,9% pentru luna noiembrie 2020 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 229,1%, cu 4,3 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna octombrie 2020.

”În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, arată INS.

În luna noiembrie 2020, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut față de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 11,9% în fabricarea produselor din tutun, cu 10,6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, respectiv cu 10,3% în transporturi pe apă; între 7% și 9% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepția activităților deasigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie; între 4,5% și 7% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, activități de poștă și de curier, fabricarea produselor textile; între 2,5% și 4% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea de mobilă, telecomunicații, alte activități industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activități și servicii de decontaminare).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității, de continuarea șomajului tehnic în cazul anumitor agenți economici sau de remunerarea parțială a salariaților, de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedentede prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 5,2% în activități de spectacole, culturale și recreative, respectiv cu 4,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 1,5% și 3,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, industria metalurgică, hoteluri și restaurante, transporturi aeriene, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul publicde asigurări sociale), fabricarea băuturilor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (+1,9%), respectiv înînvățământ (+1,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice).

Câștigului salarial mediu net din administrațiapublică a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă (-0,9%).

Câștigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins