CECCAR: Sistemul de plată defalcată a TVA are impact și asupra profesiei de contabil

CECCAR: Sistemul de plată defalcată a TVA are impact și asupra profesiei de contabil
scris 22 sep 2017

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) consideră că sistemul de plată defalcată a TVA, aflat în prezent în dezbatere în Parlament, are impact și asupra profesiei de contabil, iar Robert Șova, președintele consiliului superior al CECCAR, spune că organizația propune o serie de măsuri pentru îmbunătățirea acestuia.

”Activitatea profesionistului contabil este și ea influențată de acest proiect. Noi am transmis punctul de vedere Ministerului Finanțelor Publice în luna august, în care am propus modificări la proiectul inițial. Printre propunerile înaintate, amintim: disproporționalitatea între sancțiunile contravenționale și gravitatea erorilor privind plățile efectuate în contul de TVA, prelungirea termenului pentru depunerea în contul de TVA a diferenței dintre TVA încasată și TVA plătită aferentă operațiunilor în numerar”, a declarat Robert Șova, președintele consiliului superior al CECCAR, potrivit News.ro.

Acesta menționează că o altă propunere a făcut referire la amânarea aplicării obligatorii a sistemului de plată defalcată a TVA, astfel încât agenții economici să poată să își adapteze procesele din cadrul companiei, precum și o perioadă prin care agenții economici să aplice opțional acest sistem de plată a taxei.

Daniel Anghel, PwC: Ar fi bine să ne consultăm cu CE înainte să aplicăm split TVA. România ar putea fi subiectul unui infringement și obligată să abroge sistemul CITEȘTE ȘI Daniel Anghel, PwC: Ar fi bine să ne consultăm cu CE înainte să aplicăm split TVA. România ar putea fi subiectul unui infringement și obligată să abroge sistemul

”Am considerat totodată că este util să se elaboreze un studiu de impact privind implementarea sistemului de plată defalcată a TVA”, a adăugat Robert Șova.

Reprezentații CECCAR spun că vor înainta și alte propuneri în vederea corectării unor aspecte pe care le consideră neclare și care pot avea un impact negativ, atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra reglementatorului.

O soluție ar fi ca obligativitatea aplicării sistemului de plată defalcată a TVA să fie restrâns doar la o anumită categorie de contribuabili, iar pentru ceilalți, cel puțin pentru o perioadă, să rămână aplicarea prin opțiune, consideră oficialii CECCAR.

”Suntem încrezători că autoritățile vor ține cont de propunerile noastre, astfel ca în final legea de aprobare a Ordonanței de Guvern nr. 23/ 2017 (n.r. - privind plata defalcată a TVA) să fie îmbunătățită, în interesul public”, menționează reprezentantul CECCAR.

CECCAR a marcat joi a XIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român.

La eveniment au participat, între alții, George Constantin Păunescu, președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), Alexandra Lazăr, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Dantes Bratu, inspector general de stat la Inspecția Muncii, Marius Vorniceanu, președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Gabriel Radu, președintele Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR), Adela Șova, reprezentant ACCA, Tatiana Soroiu, reprezentant al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

viewscnt
Afla mai multe despre
ceccar
tva