Ciolacu anunță că deficitul bugetar ar putea ajunge până la 5,7%

Ciolacu anunță că deficitul bugetar ar putea ajunge până la 5,7%
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2023

Deficitul bugetar al României ar putea crește, în acest an, până la 5,7%, ca urmare a implementării legii privind măsurile fiscal-bugetare pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, spune premierul Marcel Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

El susține că noua țintă de deficit ar putea fi asumată printr-o rectificare bugetară care ar putea avea loc în perioada imediat următoare, arată Agerpres.

"Când domnul Cîțu a sărit deficitul de la 2,7% la 9,2%, nu am văzut pe nimeni că a luat o sticlă de benzină să își dea foc în vreo piață sau la vreo televiziune, că a distrus această țară, făcând un deficit mai mare cu 100 de miliarde de lei. Mai mult, nu am văzut pe nimeni să își dea foc când a dus datoria externă de la 37 % la 50%, asta însemnând încă 100 de miliarde de lei. A venit un prim-ministru de la ciuma roșie, de la PSD și în trei luni de zile este un dezastru că nu închidem deficitul cum și l-a asumat un ipocrit și un accident al României în funcția de prim-ministru de la 4,4% și sperăm să închidem cu 5,5%- 5,7%. Deodată a devenit o problemă extraordinară. România este stabilă economic", a afirmat Ciolacu.

CONFIRMARE O nouă amendă record în retail, după cea aplicată Selgros CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O nouă amendă record în retail, după cea aplicată Selgros

Referindu-se la decizia Curții Constituționale a României de a respinge, miercuri, sesizarea Uniunii Salvați România pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, șeful Executivului i-a acuzat pe liderii USR de ipocrizie.

"S-a dovedit încă o dată că sunt ipocriți. Faptul că în PNRR au trecut aceste măsuri în reforma fiscală, au spus că România trebuie să ia aceste măsuri, au știut că România trebuie să ia aceste măsuri. Cu toate acestea, au atacat la CCR astfel încât să ne fie cât mai greu să închidem deficitul financiar pe anul acesta. Aceeași atitudine am văzut că au avut-o și în ceea ce privește pensiile speciale. Au venit cu pancarde, au făcut circ în Parlament, în schimb nu au atacat la CCR. Faptul că nu au atacat la CCR îmi arată un singur lucru, că de fapt știau de toate aceste lucru, fiindcă au trecut în PNRR", a adăugat Ciolacu. 

Deficitul bugetar a crescut în luna septembrie într-un ritm mai alert și a ajuns la 3,56% din PIB, iar Ministerul Finanțelor, deși este mulțumit de modul în care au încetinit în general cheltuielile statului, pregătește o restricție majoră pentru autoritățile locale care obișnuiesc să cheltuiască, pe final de an, sume foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, pe diverse bunuri și servicii, doar să nu rămână cu bani necheltuiți pe care să îi returneze la buget, a anunțat recent, într-un interviu pentru Proft.ro și Profit News TV, ministrul de resort, Marcel Boloș.

Profit.ro a anunțat că, în 7 din ultimii 10 ani, deficitul bugetar din noiembrie și decembrie a fost de peste 2% din PIB, alimentat de obiceiul ordonatorilor de credite de a cheltui tot ce pot din bugetul alocat, chiar și pe achiziții care nu sunt necesare.

Pentru a putea ține deficitul sub control, în limita care va fi majorată la 5,5% la rectificarea bugetară, Ministerul Finanțelor vrea ca aceste cheltuieli de pe final de an să fie limitate la media lunară din cursul anului. Astfel, în noiembrie și decembrie, când primarii obișnuiau să cheltuiască pe orice pentru a nu da bani înapoi către bugetul statului, vor avea ca limită media lunară din cursul anului.

DOCUMENT Pe lângă indexarea cu inflația: proiect de triplare a redevențelor petroliere. Se vrea și redevență minimă trimestrială pe zăcământ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Pe lângă indexarea cu inflația: proiect de triplare a redevențelor petroliere. Se vrea și redevență minimă trimestrială pe zăcământ

Potrivit ministrului, o serie de cheltuilei luate la ochi de Finanțe s-au situat pe parcursul anului trecut la o medie de 1,1 miliarde de lei pe lună, dar în decembrie au sărit de aproape patru ori, la 4,2 miliarde de lei.

Deficitul a accelerat în septembrie

Dacă la final de august deficitul a fost de 2,65% din PIB, după ce a variat nesemnificativ în lunile de vară, în septembrie creșterea a fost de aproape un punct procentual, la 3,56%.

Guvernul a avut o serie de cheltuieli cu impact major pe deficit în septembrie, cum ar fi cheltuieli cu dobânzile și compensarea facturilor din energie.

"În luna septembrie am avut câteva cheltuieli însemnate. Am avut un vârf al datoriei publice de rambursat de 2 miliarde de euro și o cheltuială cu dobânda de 2,6 miliarde de lei, ceea ce pentru noi a fost un vârf de cheltuială atât pentru ceea ce înseamnă cheltuielile cu dobânda, dar și vârful cu serviciul datoriei publice. Am avut, de asemenea, un vârf la compensarea facturilor la energie și, desigur, se adaugă celebrele nerealizări la venituri.

EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximă

Deci, luna septembrie nu a fost o lună bună pentru planul de realizare la venituri și pentru aceste categorii de cheltuieli care nu sunt sub controlul Guvernului și al Ministerului Finanțelor. Chiar dacă am încetinit ritmul cheltuielilor de funcționare ale statului și pot spune că sunt mulțumit, deoarece acestea se află acum pe o traiectorie normală, dificultățile persistă pe asigurarea țintei de deficit bugetar", anunță ministrul.

Întrebat dacă deficitul s-a situat la 3,6% din PIB la final de septembrie, ministrul a confirmat și a precizat că, pentru a ține lucrurile sub control în următoarelor luni, va fi introdusă o limită a cheltuielilor pe care le pot face autoritățile locale pe diverse bunuri și servicii pe final de an.

"3,56% a rezultat din consolidări, dar încă nu aș merge oficial pe acest procentaj, deoarece procesul de consolidare care se realizează între bugete ... Mici deviații am putea să avem, poate chiar în zona aceasta a scăderii, dar nu semnificative. Am spus greutățile lunii septembrie, dar să nu uităm că mai avem 3 luni în față, care sunt grele din perspectiva cheltuielilor mai ales, pentru că este deja de notorietate că în lunile noiembrie și decembrie cheltuielile sunt însemnate la bugetul general consolidat.

Noul CEO Orange Romania, despre noile măsuri fiscale: Cu siguranță nu este o veste bună, va trebui să suportăm costurile CITEȘTE ȘI Noul CEO Orange Romania, despre noile măsuri fiscale: Cu siguranță nu este o veste bună, va trebui să suportăm costurile

Noi sperăm ca, prin mecanismele de control pe care le vom avea, să putem controla în această perioadă de timp nivelul acestor cheltuieli. Am spus că nivelul de deficit bugetar și cifra pe care o ținem pentru deficitul bugetar este principalul criteriu decizional pentru finanțatorii instituționali, pentru Comisia Europeană și pentru agențiile de rating, deci trebuie să fim atenți la felul în care evoluează bugetul", a declarat ministrul pentru Profit.ro.

Cheltuielile care ar urma să fie limitate la media lunară din cursul anului sunt: furnituri de birou, reparații curente, bunuri de natura obiectelor de inventar, deplasări/detașări/transferări, cărți, publicații și materiale documentare, pregătire profesională, studii și cercetări, consultanță și expertiză, dotări independente și altele.

Un proiect care ar urma să introducă această restricție poate veni în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
marcel boloș
ministerul finantelor