Comisia Europeană solicită României să aplice normele privind serviciile de plată, recunoașterea calificărilor profesionale și protecția consulară

Comisia Europeană solicită României să aplice normele privind serviciile de plată, recunoașterea calificărilor profesionale și protecția consulară
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 mar 2019

Comisia Europeană a trimis României cereri oficiale de transpunere integrală a celei de a doua Directive privind serviciile de plată, avertizând că, în absența unor măsuri din partea autorităților de la București în următoarele două luni, cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Comisia a decis să trimită României cereri oficiale de transpunere integrală a celei de a doua Directive privind serviciile de plată - Directiva (UE) 2015/2366. Directiva modernizează cadrul legislativ pentru plăți în UE, de exemplu prin introducerea unor cerințe stricte de securitate pentru plățile electronice și pentru protecția datelor financiare ale consumatorilor, precum și prin deschiderea pieței plăților din UE către societățile care oferă servicii de plată. Mai mult, directiva interzice suprataxarea, și anume perceperea de taxe suplimentare pentru plățile efectuate cu carduri de credit sau de debit de consum, atât în magazine, cât și online”, arată Comisia în pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor statelor membre.

România nu a transpus directiva în legislația națională, deși statele membre au convenit să facă acest lucru până la 13 ianuarie 2018. Prin urmare, Comisia a emis, joi, un aviz motivat României, solicitându-i să își alinieze legislația la dreptul UE.

Obligațiile fiscale ale unui programator român, care lucrează de acasă pentru o firmă din străinătate CITEȘTE ȘI Obligațiile fiscale ale unui programator român, care lucrează de acasă pentru o firmă din străinătate

Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE, a avertizat Executivul de la Bruxelles.

Tot astăzi, Comisia a atenționat România că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor este contrar cerințelor juridice ale UE și a trimis avize motivate României și altor 23 de state membre legate de punerea în aplicare integrală a normelor UE privind recunoașterea calificărilor profesionale.

Directiva privind calificările profesionale (Directiva 2013/55/UE) a fost modernizată în 2013 și trebuia să fie transpusă în legislațiile naționale până la 18 ianuarie 2016.

România a primit un aviz motivat și în domeniul protecției consulare, Comisia constatând neîndeplinirea obligației de a pune în aplicare normele UE în domeniu - Directiva (UE) 2015/637 a Consiliului.

Directiva stabilește norme cu privire la situațiile și modalitățile prin care cetățenii UE aflați într-o țară din afara UE au dreptul de a solicita asistență din partea ambasadelor sau consulatelor altor state membre ale UE, cu privire la modul în care statele membre ale UE ar trebui să își coordoneze asistența și să acopere costurile aferente.

România are la dispoziție două luni pentru a răspunde Comisiei și a lua măsurile corespunzătoare. În caz contrar, și acest dosar poate fi înaintat Curții de Justiție a UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
plati electronice