Companiile multinaționale pot transfera lucrători în România pentru o perioadă mai lungă

Companiile multinaționale pot transfera lucrători în România pentru o perioadă mai lungă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2017

Începând cu acest an, anumiți lucrători ai multinaționalelor care își păstrează contractul de muncă în țara de origine pot lucra în România până la 3 ani, spre deosebire de anii trecuți, când legislația limita perioada la un singur an, arată o analiză realizată de Geanina Ciorâță, manager, Departamentul de asistență fiscală, EY România.

Urmărește-ne și pe Google News

În septembrie 2016 a fost adoptată în România Directiva Europeană privind Transferurile Intra-Grup, prin modificarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. România este una din cele 8 țări care au adoptat până acum această Directivă.

Punerea în practică a început de-abia în luna martie a acestui an, când a fost aprobat de către Guvern contingentul de lucrători străini admiși pe piață forței de muncă din România. Este vorba despre cetățenii proveniți din state “terțe” - din afara Uniunii Europene, a Spațiului Economic European sau a Confederației Elvețiene.

Liberalii vor să îi scape pe dezvoltatorii imobiliari persoane fizice de sume mari de plată pe care Fiscul le-ar putea recalcula pentru tranzacții din anii trecuți CITEȘTE ȘI Liberalii vor să îi scape pe dezvoltatorii imobiliari persoane fizice de sume mari de plată pe care Fiscul le-ar putea recalcula pentru tranzacții din anii trecuți

Primele avize de muncă pentru acești străini (lucrători transferați în cadrul aceleiași companii - “lucrători ICT”) au fost eliberate de Oficiul Român pentru Imigrări conform noii legislații în aprilie 2017.

Ce aduce nou această legislație și cum putem simplifica procedura de imigrare

Partea bună este că multinaționalele care au nevoie să trimită un angajat dintr-un stat terț în România pentru o perioadă temporară de timp nu vor mai fi obligate ca, după un an, să îl angajeze la o societate românească. Acest lucru simplifică obligațiile pentru companii și pentru străinii în cauză, deoarece aceștia din urmă pot rămâne angajați ai companiei din străinătate pentru o peroadă de până la 3 ani.

E important de precizat că avizul de muncă pentru lucrătorii ICT se aplică doar persoanelor aflate în poziții de conducere, specialiști sau angajați stagiari. De asemenea, există o serie de condiții ce trebuie îndeplinite, ca de exemplu:

  • Transferul trebuie să aibă loc în cadrul aceleiași companii sau aceluiași grup de companii (companii afiliate);
  • Persoana va trebui să locuiască în cea mai mare parte a perioadei transferului pe teritoriul Românei;
  • Străinul trebuie să fi fost angajat la compania ce îl transferă în România pentru cel puțin 6 luni neîntrerupte anterior datei la care se solicită avizul (3 luni în cazul stagiarilor);
  • Angajatorul se obligă ca la încheierea transferului să îl reprimească în muncă pe străinul respectiv;
  • Pentru a fi încadrat că specialist, străinul trebuie să aibă o pregătire profesională specifică și o experiență de muncă de cel puțin 3 ani cu relevanță în domeniul de activitate al companiei din România, dar și pentru”gestionarea activității companiei din România”.

Pentru angajații transferați în România pentru care nu se îndeplinesc condițiile menționate mai sus, se va obține în continuare avizul de detașare valabil pentru un singur an.

Pentru a fi procesat cât mai repede, atunci când este depus la Oficiul Român pentru Imigrări, dosarul pentru acest tip de aviz de muncă trebuie să conțină informații cât mai detaliate din care să rezulte îndeplinirea condițiilor specifice prevăzute de legislația menționată mai sus.

FOTO Ghencea Business Center, construit în boom-ul imobiliar, a fost scos la vânzare cu peste 10 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Ghencea Business Center, construit în boom-ul imobiliar, a fost scos la vânzare cu peste 10 milioane euro

Anumite multinaționale cu o structura organizațională complexă ar putea avea de exemplu dificultăți în a explică afilierea între societatea angajatoare și cea din România, caz în care, un document ce detaliază deținerile între societăți și o schemă a acestora ar putea clarifica lucurile. Sau, o persoană care a absolvit o facultate de psihologie dar care ulterior a absolvit și cursuri la o facultate cu profil economic, ar putea prezenta foaia matricolă în care să fie evidențiate cursurile urmate și care să justifice poziția de conducere, cum ar fi cursuri de management în afaceri.

Multinaționalele care doresc să transfere angajați în România, ar trebui să aibă în vedere că, deși detașarea ICT este o soluție fezabilă, perioada de timp de la începutul procedurilor de imigrare și până când acel străin va putea să lucreze legal în România este în general de 3 până la 5 luni.

În concluzie, este util ca procesul să fie inițiat cât mai devreme cu putință și companiile să aibă un sistem bine pus la punct de colectare a documentelor pentru aplicații.

viewscnt
Afla mai multe despre
geanina ciorata
ey romania
angajati straini