Deloitte: Fuziunile și achizițiile din primul trimestru au totalizat 370-500 milioane euro. Cea mai mare tranzacție a vizat o firmă de pariuri

Deloitte: Fuziunile și achizițiile din primul trimestru au totalizat 370-500 milioane euro. Cea mai mare tranzacție a vizat o firmă de pariuri
scris 5 apr 2017

Piața locală de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat în primul trimestru 28 de tranzacții semnificative cu o valoare anunțată de 368 milioane de euro, sumă care include include doar operațiunile devenite publice. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, numărul și valoarea tranzacțiilor au crescut, însă raportat la ultimele trei luni din 2016 piața de M&A a consemnat o corecție. Dacă sunt incluse și tranzacțiile ale căror valori nu au fost făcute publice, Deloitte estimează că piața fost în primele trei luni de 370-500 milioane euro.

Față de primul trimestru al anului trecut, numărul de tranzacții a crescut cu 40%, în timp ce valoarea a urcat cu 11%. Față de trimestrul anterior, volumul tranzacțiilor a scăzut cu 10%, iar valoarea tranzacțiilor s-a înjumătățit, chiar și fără a lua în considerare cele două mega-tranzacții ale trimestrului al patrulea (Mid Europa – Profi și Asahi – Ursus Breweries), potrivit unui comunicat al firmei de consultanță Deloitte.

“Piața de fuziuni și achiziții traversează o perioadă propice, iar primul trimestru a fost în linie cu așteptările noastre. În continuare, estimăm că, la nivelul întregului an, activitatea la nivelul pieței să fie la fel de intensă comparativ cu 2016, având în vedere rezultatele în creștere ale companiilor din toate domeniile de activitate cât și un interes mare al fondurilor de investiții pentru România”, a spus Ioana Filipescu, partener consultanță în fuziuni și achiziții Deloitte România.

Cea mai mare tranzacție din primul trimestru a fost achiziția de către Fortuna Entertainment Group a Hattrick Sports Group, prezent în România prin Casa Pariurilor. După estimările Deloitte, valoarea componentei românești a achiziției a fost de 51 milioane euro. În cadrul tranzacției, Deloitte a realizat due diligence pentru cumpărător.

A doua tranzacție după valoare a fost preluarea și majorarea de capital de 50 milioane euro a City Insurance de către fondul specializat Berlin London Beteiligungs. Podiumul este completat de achiziția depozitului de la Oarja de către Globalworth Real Estate, care a plătit 42,5 milioane euro pentru a intra în posesia spațiilor.

Deloitte: România a majorat impozitarea sectorului de petrol și gaze, contrar trend-ului din majoritatea statelor europene CITEȘTE ȘI Deloitte: România a majorat impozitarea sectorului de petrol și gaze, contrar trend-ului din majoritatea statelor europene

Valoarea medie a unei tranzacții a fost de 25 milioane euro în primul trimestru, similar cu cea din trimestrele precedente, dar sub nivelul din trimestrul al patrulea din 2016. Dacă sunt luate în considerare tranzacțiile ale căror valori nu au fost făcute publice, Deloitte estimează că piața de tranzacții de fuziuni și achiziții din România a fost de 370-500 milioane euro în primele trei luni ale anului 2017.

În această perioadă, echipa de Corporate Finance a Deloitte a încheiat negocierile privind vânzarea afacerilor de brutărie proaspătă ale GoodMills unui grup de 18 cumpărători locali și are în lucru o serie de tranzacții, în diferite stadii de execuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
fuziuni si achizitii
m&a
casa pariurilor
city insurance