Distribuitorii de energie cer Guvernului să stabilească nivelul salariului minim prin criterii transparente și obiective

Distribuitorii de energie cer Guvernului să stabilească nivelul salariului minim prin criterii transparente și obiective
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 nov 2018

Membrii Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și-au exprimat luni îngrijorarea cu privire la desele modificări ale legislației muncii promovate de Guvern într-un orizont de timp foarte scurt, insuficient dezbătute, și cer criterii transparente și obiective în decizii referitoare la stabilirea salariului minim.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Măsuri precum introducerea unui salariu minim diferențiat, cu impact major în întrega economie, nu trebuie adoptate pripit, fără consultarea reală a mediului de afaceri și fără un studiu de impact adecvat”, se arată în comunicat.

În 9 noiembrie, Guvernul a modificat, prin Ordonanță de Urgență, Codul Muncii, vizând introducerea salariului minim garantat în plată, diferențiat în funcție de studii și vechimea în muncă, scrie News.ro.

George Friedman, fondatorul Stratfor: Pentru ca România să câștige putere națională, are nevoie de o economie dinamică, având la bază avantajul intelectului cetățenilor. Altfel, deveniți o colonie! Nu vă uitați la noi! CITEȘTE ȘI George Friedman, fondatorul Stratfor: Pentru ca România să câștige putere națională, are nevoie de o economie dinamică, având la bază avantajul intelectului cetățenilor. Altfel, deveniți o colonie! Nu vă uitați la noi!

ACUE solicită autorităților ca stabilirea salariului minim pe economie să fie realizată printr-un mecanism bazat pe criterii transparente și obiective, care să determine predictibilitatea acestuia.

”Un proces amplu de consultare publică pentru definirea unui astfel de mecanism a fost lansat anul trecut, dar din păcate, acesta a fost abandonat, fără explicații, de către autoritățile competente. Toate sectoarele economiei se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, iar angajatorii sunt conștienți că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă”, se arată în comunicat.

Astfel, ACUA consideră că un dialog real al autorităților cu partenerii sociali va conduce la adoptarea unor soluții durabile privind ritmul și cuantumul ajustărilor salariului minim, în beneficiul tuturor angajaților și angajatorilor.

”De asemenea, membrii ACUE solicită autorităților să lanseze urgent în dezbatere publică noile criterii de eligibilitate a acordării venitului minim de incluziune alături de un sistem reformat de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie. Guvernul a decis să amâne, din nou, de data aceasta cu doi ani, aplicarea Legii 196/2016 privind venitul minim de incluziune, prin care se instituie un sistem de sprijin financiar al consumatorilor vulnerabili de energie îmbunătățit față de cel actual”, se arată în comunicat.

Măsura a fost introdusă în OUG adoptată recent de Executiv, care instituie cadrul legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. ACUE a propus, în ultimii ani, mai multe soluții privind diminuarea sărăciei energetice și protecția consumatorilor vulnerabili.

Înființată în mai 2012, ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, Transelectrica, Electrica, WIEE, WIROM Gas, GAZ Est, cu un număr total de circa 27.000 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2017 este de peste 10 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariul minim
acue