Doar 30% din firmele românești cu capital german consideră că economia funcționează mai bine. Anul trecut, optimiștii erau 15%

Doar 30% din firmele românești cu capital german consideră că economia funcționează mai bine. Anul trecut, optimiștii erau 15%
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2016

Circa 30% din firmele românești cu capital german consideră că economia funcționează mai bine în prezent decât în anul precedent, o dublare față de procentul de 15% înregistrat anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de Camerele de Comerț germane din Europa Centrală și de Est (ECE), publicat marți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România se situează peste media țărilor din Europa Centrală și de Est din punctul de vedere al evoluției economice, potrivit chestionarului indicat de news.ro.

Totuși, 56% din respondenți consideră că situația economiei românești este neschimbată.

”Chiar dacă în aprecierea perspectivelor economice pentru anul în curs față de anul trecut România se situează peste celelalte țări din ECE, numărul celor care văd perspective mai bune a scăzut ușor la 49%, față de 56% în 2015”, se arată în comunicat.

România ocupă locuri codașe în lume la ușurința dezvoltării unei afaceri-raport Guvern CITEȘTE ȘI România ocupă locuri codașe în lume la ușurința dezvoltării unei afaceri-raport Guvern

Managerii firmelor cu capital german consideră că România a înregistrat unele progrese remarcabile în ultimii doi ani, mai ales în ceea ce privește combaterea corupției.

Totuși, respondenții s-au declarat nemulțumiți în continuare de nesiguranța juridică, de slaba eficiență a administrației fiscale și în general de administrația publică.

Totodată, infrastructura din România este de câțiva ani o piedică în calea investițiilor, iar în ce privește disponibilitatea forței de muncă, multe companii se plâng de lipsa personalului calificat.

Referitor la situația companiei lor, numărul celor chestionați care apreciază situația ca fiind bună se situează la 50%, în ușoară scădere față de 2015, când procentul era 54%.

În plus, 61% din directorii chestionați sunt de părere că situația firmelor lor se va îmbunătăți în acest an, față de 75% în 2015.

Raport dur al SUA: Corupția rămâne endemică în România, guvernanța corporativă este întâmplătoare, practica OUG continuă CITEȘTE ȘI Raport dur al SUA: Corupția rămâne endemică în România, guvernanța corporativă este întâmplătoare, practica OUG continuă

Și la acest capitol, România depășește media țărilor din ECE, chiar dacă valorile au coborât ușor sub cele de anul trecut. Aproape jumătate din companiile chestionate (44%) văd o îmbunătățire a situației sectorului în care activează, în acest an față de anul trecut.

Chiar dacă numeroase companii cu capital german sunt încă nemulțumite de anumiți factori economici, majoritatea acestor companii ar alege din nou România pentru investiții. La întrebarea dacă ar alege tot România pentru investiții, 91% din participanții la chestionar au răspuns cu „da”.

Chestionarul a fost realizat în perioada 1 februarie – 1 martie 2016. Au participat 105 companii cu participare germană la capital, active în România, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central în Germania, 7% în Austria și 10% în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
german
afaceri
economia