Doroș, ANAF: Ce efecte vor avea, din mai, modificările Codului Vamal

Doroș, ANAF: Ce efecte vor avea, din mai, modificările Codului Vamal
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 18 apr 2016

Principala consecință a Codului Vamal modificat, care va intra în vigoare de la 1 mai 2016, va fi informatizarea completă a schimbului de informații între autoritățile vamale și operatorii economici, a declarat președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș. El a mai precizat că procesul de modernizare a ANAF se va încheia în trei ani și că instituția se îndreaptă în direcția corectă, chiar dacă mai sunt lucruri de făcut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Cele mai importante schimbări ale Codului Vamal sunt: realizarea tuturor schimburilor de informații între autorități vamale și operatori economici printr-un sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, care se va aplica de la 1 mai, și prelucrarea electronică a tuturor informațiilor schimbate între autoritățile vamale, între operatorii economici și autoritățile vamale, care va conduce la modificarea substanțială a sistemelor și aplicațiilor informatice existente și la dezvoltarea altora noi, atât la nivelul Comisiei Europene, cât și la nivel național", a declarat Doroș la un eveniment de prezentare a noului Cod Vamal. Relația dintre Vamă și agenții economici va fi complet informatizată, până în 2020.

“Modificările de la 1 mai vizează exporturile și importurile din țările extracomunitare, care înseamnă o pătrime din valoarea totală a schimburilor făcute de România, de 120 miliarde euro”, a explicat Mihai Ionescu, secretar general al Asociației Naționale a Importatorilor și Exportatorilor. “Vama este cea mai dinamică instituție dintre cele cu care noi colaborăm, ceea ce nu înseamnă că este partenerul ideal. Sunt destui funcționari în teritoriu care, din n motive, fac greutăți operatorilor economici”, a adăugat Ionescu.

Șeful Fiscului a mai spus că programul de modernizare a ANAF se va încheia în trei ani, urmând ca instituția să se schimbe din temelii. “Suntem într-un proces de simplificare care nu înseamnă neapărat mai puține date, ci poate mai multe astfel încât să avem mai multe schimburi de informații. Pentru noi, simplificare înseamnă ca fluxul de date să circule în ambele părți fără opreliște, ca aceste date să fie în sistem informatic, pentru ca, astfel, administratorul fiscal să poată să determine probitatea operatorilor economici din birou și să-și diminueze pe cât posibil acțiunile în teren, în acest fel nederanjând prea mult activitatea operatorilor economici, dar având un ecran foarte clar al celor care-și desfășoară activitatea în mod corect față de cei care nu o fac", a explicat Doroș.

Doroș, ANAF: Vom colecta informațiile privind dosarul Panama Papers din toate sursele, analizăm toate aspectele CITEȘTE ȘI Doroș, ANAF: Vom colecta informațiile privind dosarul Panama Papers din toate sursele, analizăm toate aspectele

“ANAF trebuie să fie un organism prietenos cu contribuabilii care vor să plătească, și aceștia sunt marea majoritate”, a mai afirmat președintele ANAF, menționând, totodată, că trebuie stopată la timp activitatea celor care nu plătesc.

“ANAF se îndreaptă, în general, în direcția corectă, mai avem lucruri de făcut, dar important este să nu ne oprim”, a concluzionat șeful Fiscului.

viewscnt
Afla mai multe despre
doroș
anaf
vamă