EXCLUSIV Neraportarea facturilor și în e-Factură devine criteriu de risc pentru verificările derulate de ANAF. Dacă ar trebui să transmiți facturile și în e-Factură, dar nu o faci, poți intra în vizorul Fiscului

EXCLUSIV Neraportarea facturilor și în e-Factură devine criteriu de risc pentru verificările derulate de ANAF. Dacă ar trebui să transmiți facturile și în e-Factură, dar nu o faci, poți intra în vizorul Fiscului
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 apr 2024

Neîndeplinirea obligației legale de a raporta și în sistemul e-Factură, în termen de cinci zile, facturile emise devine criteriu în analiza de risc a ANAF, în urma căreia sunt selectate firmele pentru verificări, documentare sau alte tipuri de controale, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. Faptul că nerespectarea obligației de a raporta și în e-Factură devine criteriu de risc nu înseamnă că atrage automat un control ANAF, ci că sporește probabilitatea ca firma să fie considerată de către Fisc ca având risc fiscal, ceea ce poate conduce la verificări. Potrivit unei declarații recente a ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, 32.000 de firme nu au raportat în e-Factură, deși din datele ANAF ar fi trebuit să facă acest lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firmele au, de la 1 ianuarie, obligația de a transmite, în termen de 5 zile lucrătoare, și în sistemul e-Factură facturile emise. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații au fost suspendate inițial până la 31 martie, dar săptămâna trecută s-a luat decizia de a se extinde până la 31 mai perioada în care nu se dau amenzi. De asemenea, s-a decis să nu se dea amenzi pentru facturile neraportate din perioada 1 ianuarie - 31 mai. De la 1 iulie, vor mai putea fi emise facturi doar sistemul e-Factură (în timp ce până la momentul respectiv facturile în format clasic trebuie doar raportate și în e-Factură). 

Chiar dacă amenzile sunt suspendate până la 31 mai, deci primele sancțiuni ar putea fi aplicate din iunie, obligația de a transmite facturile și în sistemul e-Factură a rămas.

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie. Ce salarii primesc CITEȘTE ȘI 70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie. Ce salarii primesc

ANAF a transmis recent notificări firmelor care nu au transmis facturi în e-Factură, dar despre care Fiscul consideră că ar fi trebuit să facă acest lucru. Situația a fost obținută prin compararea firmelor care au utilizat e-Factură cu datele din formularul D394, deși au fost utilizate și alte tipuri de comparații, inclusiv cu date ale firmelor care depun bilanțul. 

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că 32.000 de firme nu au folosit e-Factură, deși ar fi trebuit.

"Sunt 32.000 de companii care în momentul de față nu utilizează modulul e-Factura, deși au date înscrise în decontul de TVA. Și atunci, sigur, noi nu am luat măsura pecuniară de a aplica amenzi, ci am transmis aceste notificări pentru a avea în vedere că ANAF-ul de această dată nu doarme și sumele care sunt încărcate în decontul de TVA sau consemnate în decontul de TVA nu sunt sume pe care noi să nu le verificăm.

Corelarea cu modulul e-Factura și cu datele pe care le avem în modulul e-Factura este piatra de temelie pentru digitalizare, dar și pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală, așa încât noi, lună de lună, îi notificăm. Am înțeles greutățile începutului de drum, am organizat webinarii și de câte ori a fost nevoie, am răspuns la întrebările tehnice care s-au pus pe parcursul implementării modulului. Este, dacă vreți, piatra de temelie pentru digitalizarea ANAF, alături de cloud-ul fiscal, și trebuie să intrăm într-o anumită disciplină pentru a reduce gap-ul de TVA.

CONFIRMARE Reorganizarea ANAF - Serviciile și birourile fiscale vor fi redenumite \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Reorganizarea ANAF - Serviciile și birourile fiscale vor fi redenumite "unități fiscale". Crește numărul total de posturi, o parte a executărilor în cazuri speciale trece la regionale

Suntem fruntași la nivelul Uniunii Europene cu cele 9 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a calculat și 40% din această sumă provine din achizițiile intracomunitare. Deci, demersurile noastre sunt mai mult decât firești și încercăm să controlăm acest flagel care aduce atât pierderi la bugetul de stat, dar și creează competiție nelegitimă pentru mediul de afaceri", a spus ministrul într-o conferință de presă.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

CONFIRMARE Deficit record pentru primele două luni CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Deficit record pentru primele două luni

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limitã prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

În perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura nu se sancționează.

viewscnt
Afla mai multe despre
e-factura
e-factură simplificată
e-factura microintreprinderi
facturare electronica
anaf
efactura b2b
ministerul finantelor