Formularul D088 va fi eliminat din 1 februarie 2017, urmează să fie actualizată o nouă procedură

Formularul D088 va fi eliminat din 1 februarie 2017, urmează să fie actualizată o nouă procedură
scris 13 ian 2017

Declarația de înregistare în scopuri de TVA, formularul D088, va fi eliminată din 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată o nouă procedură, precum și aplicațiile informatice.

''Din analiza procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA s-a constatat că, pe de o parte, contribuabilii furnizează o serie de informații organelor fiscale prin formularele existente, respectiv: 010, 098 și 099 și că, pe de altă parte, ANAF deține deja sau poate obține prin schimbul de date cu alte instituții o serie de alte informații care pot fi utilizate în evaluarea intenției și capacității de a desfășura activități economice. Astfel, ANAF are în baza de date informații cu privire la istoricul și comportamentul fiscal ale contribuabililor persoane juridice și cu privire la istoricul fiscal al persoanelor fizice care sunt administratori sau acționari/asociați, cum ar fi societățile în care au fost sau mai sunt participanți, situația acestora, cazierul fiscal. În aceste condiții, procedura privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, aprobată prin OPANAF nr.2393/2016, urmează să fie actualizată în acest sens, adică pentru a fi utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF de la alte entități. De asemenea, vor fi modificate în mod corespunzător aplicațiile informatice folosite în procedura de evaluare.

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor risca închisoarea pentru remunerarea salariaților sub salariul minim numai în anumite condiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor risca închisoarea pentru remunerarea salariaților sub salariul minim numai în anumite condiții

Pentru a evita blocarea activității de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor și asigurarea continuității activității economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum și aplicațiile informatice'', anunță Fiscul.

Formularul 088, obligatoriu pentru înregistrarea în scopuri de TVA, a fost introdus în februarie 2015. Formularul a fost modificat, în 2016, însă unele probleme criticate au rămas nemodificate. Despre formularul 088, Profit.ro a scris mai multe articole aici, aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
formularul 088
liviu dragnea