Fostul președinte al CNAS Lucian Duță, acuzat de luare de mită și pus sub control judiciar pe cauțiune

Fostul președinte al CNAS Lucian Duță, acuzat de luare de mită și pus sub control judiciar pe cauțiune
scris 4 apr 2017

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duță este acuzat de luare de mită și pus sub control judiciar pe cauțiune, stabilită la 4,5 milioane de lei. Lucian Duță este suspectat că a luat mită 8,6 milioane de euro de la reprezentanții a două firme de software, pentru încheierea și derularea unor acte adiționale la contractele privind Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate, implementarea Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea cu Sistemul Informatic Unic Integrat, precum și contractul de furnizare de servicii privind implementarea prescripției electronice.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală pentru Lucian Nicolae Duță, la data faptelor președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru patru fapte de luare de mită, scrie News.ro.

Lucian Duță a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, stabilită de procurori la 4,5 milioane de lei, pe care trebuie să o depună în 10 zile.

Procurorii DNA îl acuză pe Lucian Duță că, în perioada 2010 - 2012, când era președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins și primit de la reprezentanții a două firme de software mită de 8,6 milioane de euro pentru a asigura semnarea și derularea în bune condiții a unor contracte sau acte adiționale încheiate cu CNAS.

Duță ar fi primit cinci milioane de euro pentru încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI) și 2,4 milioane de euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.

Anchetatorii susțin că Lucian Duță ar mai fi luat mită 200.000 de euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord-cadru de servicii având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu SIUI, precum și un million de euro pentru încheierea și derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescripției electronice.

Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duță fie în numerar, în mai multe tranșe, fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla, fiind făcute în acest sens operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii.

ANAF selectează firmele pentru controalele lunii aprilie. Fiscul a schimbat abordarea acțiunilor de control CITEȘTE ȘI ANAF selectează firmele pentru controalele lunii aprilie. Fiscul a schimbat abordarea acțiunilor de control

“Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea unui teren în municipiul București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii i-au adus la cunoștință lui Lucian Duță acuzațiile și i-au atras atenția că dacă nu plătește în 10 zile cauțiunea de 4,5 milioane de lei, ar putea fi solicitată instanței înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă. Duță trebuie să depună cei 4,5 milioane de lei, care vor fi consemnați pe numele acestuia la dispoziția DNA sau să aducă în garanție imobile în limita acestei sume.

În perioada în care se află sub control judiciar, Lucian Duță are interdicție să părăsească țara și să ia legătura cu mai multe persoane indicate de procurori și este obligată să meargă la Secția 2 Poliție în zilele stabilite în programul de supraveghere, dar și să se prezinte la DNA de fiecare dată când este chemat.

Fostul președinte al CNAS Lucian Duță a fost audiat, în 23 noiembrie 2016, de procurorii DNA, el spunând atunci că a dat declarații în calitate de martor într-un dosar.

Lucian Duță este de peste trei ani urmărit penal pentru abuz în serviciu privind achiziții de servicii de mentenanță în cazul unei aplicații informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licențe decât cele folosite de casele județene de asigurări de sănătate, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro.

În acest dosar, procurorii DNA au stabilit că, în perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziție pentru servicii de mentenanță și suport tehnic în cazul sistemului ERP, o aplicație informatică de management al resurselor, pentru care licențele de exploatare fuseseră achiziționate de la compania Siveco România în perioada 2003-2007.

Anchetatorii susțin că au fost achiziționate mentenanță și suport tehnic pentru 1.296 de licențe deținute la nivelul CNAS și al caselor județene, deși nu toate acestea erau utilizate. Astfel, ar fi fost achiziționate servicii de mentenanță și pentru aproape 270 de licențe care nu erau utilizate, fiind produs astfel un prejudiciu CNAS și caselor județene de asigurări de sănătate de peste 150.000 de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cnas
lucian duta
mita