Funcționarii nu vor putea utiliza informații de serviciu și face acte de comerț pentru profit personal. În urma deciziei CCR, dezincriminarea faptelor de corupție în favoarea terților a fost însă respinsă

Funcționarii nu vor putea utiliza informații de serviciu și face acte de comerț pentru profit personal. În urma deciziei CCR, dezincriminarea faptelor de corupție în favoarea terților a fost însă respinsă
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2019

Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care incriminează în cazul funcționarilor publici și efectuarea de operațiuni financiare sau folosirea de informații de serviciu pentru profitul personal sau al altei părți, într-o formă modificată însă față de cea inițială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primăvară, în urma unei decizii a Curții Constituționale, deputații au fost nevoiți să modifice proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și să respingă dezincriminarea faptelor de corupție efectuate pentru obținerea de bunuri sau bani pentru terți. Cu acest prilej, s-a revenit la forma actuală a legii care incriminează în cazul funcționarilor publici și efectuarea de operațiuni financiare sau folosirea de informații de serviciu pentru profitul personal sau al altei părți.   

Deputatul PSD propunea dezincriminarea faptelor de corupție în cazul în care erau săvârșite ”pentru altul”, într-un proiect de lege care a fost adoptat de Parlament anul trecut. 

Președintele Iohannis a reclamat proiectul la Curtea Constituțională, care a decis că o astfel de redefinire a corupției este în contradicție cu normele constituționale și cu prevederile legislative în domeniu, stabiliet chiar prin convenții internaționale.

Prin urmare, parlamentarii au decis să păstreze forma actuală a articolului 12 din Legea nr.78/ 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor: ”Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale; b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

Deputații au dat verde legii lui Șerban Nicolae, cu scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, restaurante sau cluburi amplasate pe insule și grinduri. Insule precum Belina pot beneficia de facilități CITEȘTE ȘI Deputații au dat verde legii lui Șerban Nicolae, cu scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, restaurante sau cluburi amplasate pe insule și grinduri. Insule precum Belina pot beneficia de facilități

Anul trecut, parlamentarii puterii eliminaseră din lege inclusiv literele a) și b), respectiv efectuarea de operațiuni financiare și utilizarea de informații de serviciu care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unui profit personal.

Astfel, practic sancționarea cu închisoarea de la 1 la 5 ani nu mai avea fapte pentru care să se aplice în cazul articolului respectiv.

Majoritatea PSD-ALDE a menținut în lege un alt alineat, care definește operațiunile financiare și actul comercial.

”În sensul prezentei legi, operaţiunile financiare constau în operaţiuni care antrenează circulaţia de capital, operaţiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operaţiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancareşi cele asimilate acestora, tranzacţii comerciale interne şi internaţionale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerţ, operaţiunile financiare trebuiesă constituie o acţiune de intermediere în circulaţia bunurilor făcută în mod organizat și sistematic, în scopul obținerii de profit”, este noul alineat păstrat în forma reexaminată a legii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
coruptie
dezincrminare
fapte
terti
profit
informatii
comerț
psd
radulescu
deputat
parlament
reexaminare
curtea constituionala