Furnizorii de servicii ITC vor plăti amenzi mai mari

Furnizorii de servicii ITC vor plăti amenzi mai mari
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 apr 2019

Firmele din domeniul comunicațiilor electronice vor avea posibilitatea să achite în 15 zile jumătate din cuantumul unei amenzi aplicate de ANCOM, nu doar jumătate din minimul prevăzut de lege în cazul amenzii, așa cum este reglementat în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Prevederea, anunțată anterior de Profit.ro ca fiind pregătită, se regăsește inițiativă legislativă adoptată luni de Senat și care va fi transmisă acum spre adoptare și Camerei Deputaților. Proiectul a fost depus la finele anului trecut de parlamentari de la toate partidele, iar recent Guvernul și ANCOM și-au exprimat recent susținerea. 

Confederația Concordia: Practica legiferării prin OUG trebuie să înceteze. Celebra OUG 114, o “culme” pentru un an cu încă 114 alte ordonanțe date fără consultare publică reală CITEȘTE ȘI Confederația Concordia: Practica legiferării prin OUG trebuie să înceteze. Celebra OUG 114, o “culme” pentru un an cu încă 114 alte ordonanțe date fără consultare publică reală

Autorii proiectului amintesc că una dintre modificările, aduse anul trecut prin Legea nr. 203/2018, cu impact semnificativ asupra regimului sancționator prevăzut în legislația din domeniul de activitate al ANCOM, constă în instituirea ca regulă generală (nu doar pentru situațiile în care prin legi speciale se prevede această posibilitate, așa cum era stabilit până la modificările aduse prin dispozițiile Legii nr. 203/2018) de achitare a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

”Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”, prevede legea în prezent.

Aleșii au constatat că o astfel de normă juridică sancționatorie pentru firmele din domeniul IT și comunicații nu mai poate avea suficientă forță de coerciție pentru a determina contravenienții să intre în legalitate și să își corecteze comportamentul, astfel încât să poată fi înlăturate în cel mai scurt timp efectele încălcării dispozițiilor legale din domeniul comunicațiilor electronice, serviciilor poștale, audiovizualului sau accesului la infrastructura fizică.

Inițiatorii proiectului dau și exemple prin care marile companii pot evita amenzi substanțiale. Astfel, în cazuri în care ANCOM a dispus sancționarea unor diverși operatori cu amenzi de sute de mii sau de milioane lei, având în vedere că minimul amenzilor respective este în lege stabilit la 5.000 lei, de regulă, companiile pot plăti imediat doar 2.500 lei, deși legea stabilește în cazuri grave penalități care merg și până la 5% din cofra de afaceri.

”În cazul aplicării în forma actuală a dispozițiilor legale, norma juridică sancționatorie nu va mai avea suficientă forță de coerciție pentru a descuraja încălcarea normelor și a determina, astfel, contravenienții la respectarea acestora și la corectarea comportamentul contravențional”, arată inițiatorii. 

Prin urmare, parlamentarii propun modificarea mai multor acte normative din domeniul comunicațiilor electronice, serviciilor poștale și supravegherii pieței echipamentelor, în sensul în care, în cazul unora dintre contravențiile prevăzute de actele normative cu incidență în activitatea ANCOM, contravenientul să poată achita în 15 zile jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator, nu jumătate de minimul prevăzut de lege.

Bugetul a trecut pe un deficit de 5,2 miliarde de lei în primele două luni. Cheltuielile cu salariile sunt în creștere cu 25%, investițiile sunt mai mici cu peste 50% CITEȘTE ȘI Bugetul a trecut pe un deficit de 5,2 miliarde de lei în primele două luni. Cheltuielile cu salariile sunt în creștere cu 25%, investițiile sunt mai mici cu peste 50%

Comisia pentru comunicații și tehnologia informației din Senat a avizat favorabil proiectul după ce reprezentantul ANCOM a arătat că susține modificarea, având în vedere că posibilitatea plății unei sume minime descurajează firmele să remedieze deficiențele constatate și sancționate de autoritate.

La rândul său, Guvernul a transmis a adoptat recent un punct de vedere pe care îl va transmite Parlamentului și în care arată, ca și ANCOM, că măsura propusă este binevenită și o sprijină.

”Apreciem că în actuala conjunctură, în care pe plan european se fac eforturi deosebite pentru ridicarea nivelului de încredere al cetățenilor în tehnologia informației și comunicațiilor, atâta timp cât nu este evident căfurnizorii de servicii electronice au un comportament în spiritul reglementărilor în domeniu, măsura propusă de inițiatori este oportună. În plus, considerăm că Legea nr.203/2018 unde se prevede achitareaa jumătate din minimul amenzii prevăzute nu va avea suficientă forță de coerciție pentru a determina contravenienții să intre în legalitate și să-și corecteze comportamentul, astfel încât să poată fi înlăturate în cel mai scurt timp efectele încălcării dispozițiilor legale din domeniul comunicațiilor electronice, serviciilor poștale și supravegherii piețeiechipamentelor”, arată Executivul.

În aceste condiții, este de așteptat ca proiectul să fie adoptat și de deputați până la finele actualei sesiuni legilslative sau până la finele anului.  

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi
minim
jumatate
ancom
guvern
parlament
operatori
proiect
lege