Ministrul Finanțelor anunță: Acțiunile de control vor fi țintite

Ministrul Finanțelor anunță: Acțiunile de control vor fi țintite

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2024

Acțiunile de control fiscal vor fi țintite, strict la contribuabilii identificați cu risc de neconformare, după ce, în cadrul procesului de analiză de risc, vor fi identificate zonele de neconformare și contribuabilii cu risc real de neconformare, transmite ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În ceea ce privește viitorul inspecțiilor fiscale: nu e suficient doar să creștem numărul lor. Faptul că organele de control fiscal vor avea acces direct la date și informații din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fișierului SAF-T) înseamnă realizarea de acțiuni de control fiscal de la distanță, fără a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor. Apoi, în cadrul procesului de analiză de risc vor fi identificate atât zonele de neconformare, dar și contribuabilii cu risc real de neconformare. Așa că nu se va umbla în orb, acțiunile de control vor fi țintite, strict la contribuabilii identificați cu risc de neconformare. Toate sunt măsuri care să ne îndrepte spre o fiscalitate corectă, predictibilă și cinstită față de mediul de afaceri", spune ministrul.

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor, nou mesaj e-Factura. Cum va încerca să ajute firmele. LISTA sincopelor ajunsă pe masa ministrului și aflată în analiză CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor, nou mesaj e-Factura. Cum va încerca să ajute firmele. LISTA sincopelor ajunsă pe masa ministrului și aflată în analiză

Acesta a discutat, în weekend, cu președinta Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Nicoleta Cârciumaru, cu privire la Planul de Venituri pe 2024, care se ridică la 450 miliarde lei.

În context, șeful de la Finanțe a arătat că media încasărilor lunare (ANAF, AVR și digitalizare) a veniturilor trebuie să ajungă la 40 miliarde lei, precizând că obiectivele pentru anul acesta sunt diminuarea decalajului de TVA, majorarea veniturilor în PIB și creșterea gradului de conformare voluntară.

2024 aduce taxele mărite de către Guvern - Impozitul pe cifra de afaceri, restricții tot mai dure la microîntreprinderi, creșteri de TVA și de accize, povară mai mare pentru PFA, obligativitatea eFactură CITEȘTE ȘI 2024 aduce taxele mărite de către Guvern - Impozitul pe cifra de afaceri, restricții tot mai dure la microîntreprinderi, creșteri de TVA și de accize, povară mai mare pentru PFA, obligativitatea eFactură

"Consolidarea capacității de colectare este unul dintre pilonii de bază, dacă vrem să atingem recomandările specifice de țară în domeniul fiscal-bugetar. Deși ANAF și-a îmbunătățit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar este esențial să fim mai eficienți. Evident, prin intermediul digitalizării, dar și prin îmbunătățirea relației cu contribuabilii. Pe măsură ce avansăm cu procesul digitalizării (e-factura, e-transport, scannere în vămi), vom putea să colectăm informații în timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate și vom elimina anumite obligații de raportare. Sigur, creșterea gradului de conformare voluntară este cea mai eficientă și mai puțin costisitoare cale pentru a ne atinge țintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea și optimizarea proceselor de activitate care să vină în sprijinul contribuabililor", a subliniat ministrul Finanțelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bolos
firme