Ministrul Justiției: Patru procurori s-au înscris pentru funcția de procuror-șef al DNA

Ministrul Justiției: Patru procurori s-au înscris pentru funcția de procuror-șef al DNA
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2018

Patru procurori s-au înscris până la acest moment pentru funcția de procuror-șef al DNA, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În acest moment, sunt 4 candidați pentru funcția de procuror șef DNA și 14 candidați pentru funcția de judecător la TUE (tribunalul Uniunii Europene -n.r.)! La orele 16.30, pe pagină MJ vom afișa listele de candidați pentru cele două funcții!", a scris, pe Facebook, ministrul Justiției, fără a preciza numele candidaților.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a confirmat pentru News.ro că unul dintre candidații înscriși vineri este Gabriela Scutea, fost procuror general adjunct al României și fost secretar de stat în Ministerul Justiției.

Fiscul trimite până la 30 octombrie deciziile de impunere pe 2017. Ministrul Finanțelor a promis o decizie anul acesta care să centralizeze restanțele pe ultimii ani CITEȘTE ȘI Fiscul trimite până la 30 octombrie deciziile de impunere pe 2017. Ministrul Finanțelor a promis o decizie anul acesta care să centralizeze restanțele pe ultimii ani

Procurorul brașovean Gabriela Scutea a fost secretar de stat la Ministerul Justiției (ianuarie 2016), anterior fiind Înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție.

În perioada  mai - august 2013 a fost consilier al procurorului general la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție . Între noiembrie 2006 - mai 2013 a fost adjunct al procurorului general Laura Codruța Kovesi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, responsabil pentru activitatea Secției judiciare, activitatea de resurse umane și documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanțare externă, precum și audit . Anterior, a fost procuror la Brașov.

Până acum și-au mai depus candidatura la șefia DNA procurorii Paula Tănase și Nicolae Lupulescu.

Paula Tănase are 47 de ani și este procuror la Parchetul Curții de Apel Galați, iar anterior, începând cu 2009, ea a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați.

În perioada 2007-2009, Paula Tănase a fost procuror al Secției judiciar-penale din cadrul aceleiași instanțe, iar în perioada 2006 - 2007, procuror la Secția Urmărire penală la aceeași instanță. Ea a intrat în magistratură în 1996, ca procuror stagiar la Parchetu Judecătoriei Galați, după ce a absolvit Facultatea de Drept din Iași, cu media 9.46. Paula Tănase scria despre ea, în anul 2012, că deși au existat perioade în care a instrumentat și o mie de dosare pe an, avea ”stoc zero de la o săptămână la alta” și nu a avut ”nicio restituire sau achitare în soluțiile de trimitere în judecată dispuse”.

Ea a candidat și în 2012 pentru conducerea DNA.

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior și este procuror la Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. El a fost detașat la Ministerul Apărării Naționale, în martie 2016, pentru o perioadă de trei ani, prin Hotărârea CSM nr. 148/ 2016. Lupulescu a candidat, în martie 2015, pentru funcția de procuror-șef al DIICOT, alături de Ioana Albani, Daniel Horodniceanu, Giorgiana Hosu, Adrian Glugă și Cătălin Borcoman.

În perioada 3-5 septembrie, candidații vor susține interviul cu ministrul Justiției, iar în 6 septembrie ar urma să fie anunțate rezultatele selecției.

Propunerea/propunerile ministrului justiției va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, în vederea obținerii avizului acestei instituții. Ulterior obținerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției înaintează propunerea președintelui, în vederea numirii în funcția de conducere.

Ministrul Justiției, Todorel Toader, declara că așteaptă de la candidații pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție un plan managerial care să conțină starea actuală a DNA, măsurile de îmbunătățire a activității și un grafic privind realizarea măsurilor.

”Un program managerial obligatoriu trebuie să cuprindă radiografia autorității DNA, obligatoriu trebuie să cuprindă măsurile și graficul de realiare a respectivelor măsuri. Nu poți face o chestiune descriptivă ce este DNA și cât de bine a funcționat el”, afirma Toader.

El susțineacă exact acest lucru le-a lipsit celor patru candidați care au susținut interviul pentru acest post.

Cei patru candidați pentru postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție au fost Florentina Mirică, procurorul șef al Serviciului combatere a corupției în justiție din DNA, procurorul șef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul șef al Secției judiciare penale din DNA Elena Grecu și Cristian Lazăr, adjunctul Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Prima selecție pentru postul de procuror-șef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunțul privind semnarea decretului de către președintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
tudorel toader