Ședință a CSAT convocată de președintele Iohannis pentru 4 septembrie, în urma solicitării Guvernului de convocare în regim de urgență pentru avizarea rectificării bugetare

Ședință a CSAT convocată de președintele Iohannis pentru 4 septembrie, în urma solicitării Guvernului de convocare în regim de urgență pentru avizarea rectificării bugetare
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2018

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost convocată de către președintele Klaus Iohannis pentru data de 4 septembrie, a anunțat Administrația Prezidențială vineri, la trei zile după ce Guvernul i-a solicitat șefului statului convocarea CSAT în regim de urgență pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale. Preledinția precizează că Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea și regulamentul de organizare și funcționare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ședința CSAT a fost convocată pentru 4 septembrie, la ora 13.00, scrie News.ro

Administrația Prezidențială precizează, într-un comunicat de presă transmis vineri, că Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării a inițiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens și Ministerul Finanțelor Publice în data de 21 august.

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să dea în judecată Comisia Europeană pentru anularea unei decizii prin care România pierde fonduri UE pentru agricultură de peste 106 milioane euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să dea în judecată Comisia Europeană pentru anularea unei decizii prin care România pierde fonduri UE pentru agricultură de peste 106 milioane euro

"Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia.  Întrucât nu toți membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru data de marți, 4 septembrie a.c., ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018", arată Administrația Prezidențială.

Instituția mai spune că Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea și regulamentul de organizare și funcționare.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că recificarea bugetară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, astfel că urma să fie adoptat în ședința Executivului de astăzi, dar președintele Klaus Iohannis "nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace CSAT" pentru aprobarea acesteia. Dăncilă a reamintit că Guvernul i-a trimis o scrisoare președintelui prin care i-a solicitat convocarea de urgență a Consiliului.

“După cum știți, rectificarea bugetară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit adoptat în cadrul ședinței de astăzi (joi – n.r.). Din păcate, președintele României nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace CSAT pentru analizarea și avizarea primei recificări bugetare din acest an, deși proiectul se află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Aceasta a reamintit că Guvernul i-a solicitat președintelui convocarea CSAT în regim de urgență pentru aporbarea rectificării, menționând că aceasta a alocat mai mulți bani pentru sănătate, educație și administrația locală. “În aceste condiții, Guvernul a luat decizia de a cere președintelui României convocarea în regim de urgență a CSAT. Am prevăzut mai mulți bani pentru sănătate, educație, administrație locală, pentru acele domenii care au avut o bună execuție bugetară, însă încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB”, a mai spus Dăncilă.

Guvernul a anunțat miercuri dimineață că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consililui Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018, argumentând că este necesară adoptarea rectificării bugetare pentru asigurarea mai multor plăți, între care cele pentru activitățile de combatere a pestei porcine africane. De alfel, anunțul privind solicitarea Exacutivului de convocare a CSAT a fost făcut marți seară de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

Administrația Prezidențială informa marți că, în prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) face demersurile necesare pentru obținerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotărâri privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale - Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Bugetul Administrației Prezidențiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenționează să o facă, Președinția acuzând că această rectificare  nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului național, ci este un instrument de sancționare a instituțiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar. În replică, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că instituția nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-și modifice decizia.

viewscnt
Afla mai multe despre
csat
iohannis