Ministrul Muncii anunță că au fost făcute plăți de 2,4 miliarde de lei pentru șomajul tehnic, pentru 1,5 milioane de angajați și profesioniști

Ministrul Muncii anunță că au fost făcute plăți de 2,4 miliarde de lei pentru șomajul tehnic, pentru 1,5 milioane de angajați și profesioniști
scris 22 mai 2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat vineri, că pentru șomajul tehnic au fost făcute plăți în valoare de 2,4 miliarde de lei de care au beneficiat 1,5 milioane de angajați. Ea face apel la angajatori să își plătească angajații, reamintind că au termen ca în trei zile de primirea sumelor, să le vireze acestora.

“La ANOFM în acest moment sunt făcute plăți în valoare de două miliarde de lei pentru 1.400.000 de angajați, la ANPIS, plăți în valoare de 430 de milioane de lei pentru aproximativ 130.000 de profesioniști, conform Codului Civil. În total, vorbim de 2,4 miliarde de lei și 1,5 milioane angajați și profesioniști. (…) Fac apel și pe această cale și în acest moment către toți angajatorii să își plătească angajații. Le reamintesc că în trei zile de la primirea fondurilor aferente șomajului tehnic au obligația să își plătească angajații în cuantumul de 75% din câștigul salarial, maxim 75% din salariu mediu brut dacă salariul este mai mare”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ea a mai precizat că Inspecția Muncii va verifica în această perioadă eventualele abuzuri,.scrie News.ro.

FOTO Plăți de obligații fiscale direct cu cardul la ANAF - SPV va fi interconectat cu ghișeul.ro. Vor putea fi achitate peste 30 de impozite și contribuții CITEȘTE ȘI FOTO Plăți de obligații fiscale direct cu cardul la ANAF - SPV va fi interconectat cu ghișeul.ro. Vor putea fi achitate peste 30 de impozite și contribuții

“Pentru a nu permite multiplicarea cazurilor limită, cum am văzut că mai există, cazurilor excepționale cum am văzut că mai există și anume angajatori care au făcut cereri pentru fonduri publice aferente șomajului tehnic și au chemat angajații la serviciu, toate sesizările sunt primite și tratate cu promptitudine de inspectoratele teritoriale de muncă. (…) În această perioadă unul dintre obiectivele prioritare ale Inspecției Muncii trebuie să fie să verifice aceste potențiale cazuri de abuzuri pentru că legislație este foarte clară șomaj tehnic înseamnă plata acestei sume de bani pentru angajatul care rămâne acasă și nu este chemat la serviciu”, a mai transmis ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai anunțat că șomajul tehnic va continua și după data de 1 iunie dar numai pentu anumite domenii.

“Vrem să elaborăm un set de propuneri care să genereze posibilitatea imediată de a sprijini revenirea în activitate a angajatorilor, respectiv a angajaților. Desigur șomajul tehnic va continuat și după 1 iunie, dar doar pentru câteva domenii în care măsurile de restricție se vor menține. Pentru restul domeniilor, pentru cei care au fost afectați, beneficiarii șomajului tehnic, oameni care doresc să revină în activitate gradual sau total vom avea o măsură de sprijin imediată în vederea susținerii unui procent din costul salarial pentru angajații acestora. Cel mai probabil acest procent, urmează să definitivăm consultările, va fi de 41% urmează să definitivăm aceste consultări, ținem cont de toate opiniile”, a explicat Violeta Alexandru.

Ea a afirmat că vor primi sprijin cei care angajează persoane ale cărora contracte de muncă au fost întrerupte în această perioadă.

“Se va acorda un sprijin prompt și celor care angajează persoane ale căror contracte de muncă au fost întrerupte în această perioadă. Vor fi încurajați angajatorii prin subvenții, prin sprijin efectiv să ia în considerare reactivarea acestor persoane. Sunt 300.000 de oameni apți de muncă pe care i-am văzut dintr-o dată în baza de date REVISAL, oameni ale căror contracte au fost întrerupte și care au fost scoși din activitate deși sunt în plină formă de muncă, într-o situație de criză, într-o situație limită și ne dorim să îi revedem întorși la serviciu astfel încât îi încurajăm pe angajatorii care vor da o șansă acestor oameni în continuare”, a spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că în perioada următoare vor fi realizate reglementări pentru Horeca și pentru agricultură.

“Suntem de asemenea preocupați și preocuparea aceasta se va vedea în reglementări clare în perioada următoare pentru a sprijini activitatea sezonieră în domenii cheie, în Horeca în agricultură. Aici vom veni din nou cu un sprijin financiar pentru angajatori și pentru angajați de așa manieră încât aceștia să fie încurajați să ia în considerare o activitate în acest domeniu”, a mai spus ministrul Muncii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul muncii
somaj tehnic
plati