Ministrul Muncii anunță cu cât vor fi indexate pensiile și alocațiile

Ministrul Muncii anunță cu cât vor fi indexate pensiile și alocațiile
scris 1 nov 2021

Pensiile vor fi indexate cu minimum 6% anul viitor, iar intenția Guvernului este ca această creștere să fie mai mare, în timp ce alocațiile vor fi majorate cu 20% de la 1 ianuarie 2022, a transmis ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

"Un efort realist și sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă: creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta; de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenția fiind ca această creștere să fie mai mare; vom menține direcția de creștere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali", a precizat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Ministrul interimar al Muncii a menționat că oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea creșterii prețurilor este majoră, dar Guvernul trebuie să păstreze echilibrul bugetar, investițiile și perspectiva de creștere economică, pentru că acestea reprezintă real baza creșterii veniturilor.

"Acum alocăm în total doar pentru pensii, alocații, asistență socială și șomaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii și asistență socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 de miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca acești bani? Din investiții? Am arunca în aer singurul motor real de creștere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în țară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistența socială țintită, atragerea banilor din PNRR și exercițiul financiar european viitor", a adăugat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a explicat că bugetul destinat în 2022 sprijinirii consumatorilor vulnerabili de energie este de 720 de milioane de lei.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

"Guvernul a reușit în acest an să ia măsuri pentru creșterea veniturilor și sprijinirea celor care au nevoie de asistență socială de calitate, cât și pentru depășirea perioadei dificile generată de criza sanitară și criza internațională a prețurilor. Concret: am pus în aplicare măsuri active, de sprijin, pentru angajați și angajatori, în valoare de 7,3 miliarde lei, cu care am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă; am realizat majorarea alocațiilor copiilor cu 20% la începutul anului, care a însemnat un efort suplimentar de 350 milioane lei lunar; în sprijinul consumatorilor vulnerabili la creșterea prețurilor la energie, am alocat 426 milioane lei acest an, iar pentru 2022 vom avea o alocare de 720 de milioane lei; am găsit deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru creșterea salariului minim, la 2.550 de lei, de la 1 ianuarie 2022, care înseamnă un impact pozitiv pe buget consolidat de 1,7 miliarde lei", a arătat Raluca Turcan.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
ministru muncii