Mișa, despre modernizarea ANAF: Până în prezent, s-au cheltuit 60 milioane lei doar pentru consultanță

Mișa, despre modernizarea ANAF: Până în prezent, s-au cheltuit 60 milioane lei doar pentru consultanță
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2018

Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a cheltuit, până în prezent, doar 23,5% din banii alocați în programul de modernizare desfășurat din 2012 în cooperare cu Banca Mondială, suma respectivă, de 60 milioane lei, fiind cheltuită doar pentru analize și consultanță, niciun leu nefiind încă alocat pentru sistemul IT, a afirmat marți ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, la dezbaterile din Comisia economică din Senat pe marginea Declarației 600.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANAF a încheiat în 2012 un acord - denumit Proiectul de Modernizare a Administrației Fiscale (Revenue Administration Modernization Project - RAMP) - de împrumut cu Banca Mondială, în valoare de 70 milioane euro, pentru modernizarea administrației fiscale, scrie News.ro.

Acest program trebuia finalizat la finalul lui 2017, dar el este realizat doar în proporție de 23,5%, potrivit lui Mișa.

ULTIMA ORĂ Modificări ample la Declarația 600 – plata CAS și CASS la venituri estimate pe 2018, stopaj la sursă, regularizare, exceptarea veniturilor angajaților, plata după CNP CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Modificări ample la Declarația 600 – plata CAS și CASS la venituri estimate pe 2018, stopaj la sursă, regularizare, exceptarea veniturilor angajaților, plata după CNP

”Din păcate, acest program a fost realizat doar într-o proporție de 23,5%, în sensul că s-au cheltuit doar 23,5% din sumele alocate, dar niciun leu pe sistemul IT. Absolut toți banii de care vorbim, 60 milioane lei, s-au cheltuit numai pe consultanță”, a afirmat Mișa.

Ministrul susține că și reprezentanții Băncii Mondiale au sesizat din 2012, în fiecare an, că nu s-au făcut progrese la nivelul sistemului IT și că sumele au fost cheltuite doar pentru analize și consultanță.

”Am purtat o discuție cu ei asupra posibilității de a continua în această formulă și, tot de comun acord cu dânșii, am realizat Centrul Național de Informații Fiscale, o ideea pe care o aveam mai demult. Dânșilor li s-a părut o idee foarte bună că centralizăm toate bazele de date ale ANAF-ului, tot sistemul IT, sub o singură umbrelă. Existau 322 de baze de date distincte, unele din ele în limbaje de programare diferite, și era neapărat necesar să unificăm întregul sistem IT sub o singură umbrelă, cu o viziune și o strategie IT în următoarea perioadă”, a afirmat Mișa.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ionut misa