Modificare avizată la Codul Fiscal: Achizițiile destinate construirii sau modernizării de spitale, scutite de TVA în cazul anumitor entități

Modificare avizată la Codul Fiscal: Achizițiile destinate construirii sau modernizării de spitale, scutite de TVA în cazul anumitor entități
scris 6 sep 2022

Asociaţiile şi fundaţiile vor beneficia de rambursarea TVA-ului pentru achiziţiier de materiale de construcţii, echipamente, consumabile sanitare necesare în vederea construirii, reabilitării, modemizării de unităţi spitaliceşti şi a dotării acestora, prevede un proiect legislativ adoptat de Senat.

Inițiativa aparține liderului depurtaților PSD, Alfred Simonis, care remarcă faptul că societatea civilă, prin asociaţiile şi fundaţiile nonprofit, a reacţionat foarte bine în decursul timpului la nevoia de de îmbunătăţire a infrastructurii spitaliceşti şi dotarea unităţilor medicale cu echipamente performante.

Schimbare pregătită - Scade drastic perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită - Scade drastic perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile

”Astfel, au fost numeroase iniţiative private de sprijinire a sectorului medical prin construirea de unităţi spitaliceşti, dotarea maternităţilor cu incubatoare şi echipamente necesare, modernizarea secţiilor din diferite spitale. Gesturile de implicare socială sunt salutare şi au adus un beneficiu enorm în comunităţile respective. E nevoie în continuare de astfel de gesturi de solidaritate şi orice astfel de iniţiativă este binevenită”, arată inițiatorul.

Prin urmare, proiectul urmărește, conform inițiatorului, să vină ”în sprijinul asociaţiilor şi fundaţiilor care au în derulare sau vor să iniţieze astfel de proiecte, prin introducerea în Codul fiscal a posibilităţii de rambursare a TVA-ului pe care acestea îl plătesc la efectuarea achiziţiilor de materiale de construcţii, echipamente, consumabile sanitare sau alte forme de sprijin din aceeaşi sferă, iar banii astfel obţinuţi să poată fi investiţi în continuare în proiectele de sprijinire a sectorului medical”. 

Salariu minim de 3.000 de lei, scutit de impozit, ca în construcții sau agricultură, pentru angajații din industria băuturilor CITEȘTE ȘI Salariu minim de 3.000 de lei, scutit de impozit, ca în construcții sau agricultură, pentru angajații din industria băuturilor

Proiectul adoptat de senatori introduce în primul rând un nou articol în Codul Fiscal, la operațiunile scutite de TVA:

”Art. 2922 Scutiri pentru organizaţiile nonprofit

Sunt scutite de taxă achiziţiile efectuate de organizaţiile nonprofit în vederea construirii/reabilitării/modemizării de unităţi spitaliceşti şi a dotării acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar”.

Totodată, articolul 297 se completează cu un nou alineat, respectiv alin. (41) cu următorul cuprins:

”Organizaţiile nonprofit au dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor prevăzute la art. 2922 dacă sumele returnate sunt utilizate exclusiv pentru finanţarea de activităţi de construire/reabilitare/modemizare de unităţi spitaliceşti şi de dotare a acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar.”

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de șeful statului.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
scutire
rambursare
ong
asociatie
fundatie
spital
medical
cod fiscal
senat
parlament