Moment istoric - România a trecut de 50 miliarde euro sume nete, nerambursabile, primite de la bugetul UE. Totalul fondurilor primite - de trei ori mai mare decât contribuția României la bugetul UE

Moment istoric - România a trecut de 50 miliarde euro sume nete, nerambursabile, primite de la bugetul UE. Totalul fondurilor primite - de trei ori mai mare decât contribuția României la bugetul UE

Dušan Zidar | Dreamstime.com

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 22 aug 2022

România a depășit, la finalul lunii iulie, suma de 50 de miliarde de euro în ceea ce privește soldul fluxurilor cu bugetul Uniunii Europene (UE). Acesta este beneficiul net al României ca fonduri europene nerambursabile, după ce a atras 75,71 miliarde de euro, începând de la aderarea din 2007 și până la final de iulie 2022, și a contribuit în acest interval la bugetul Uniunii cu 25,58 miliarde euro, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Fondurile nerambursabile primite de la Comisia Europeană sunt o sursă importantă de bani pentru dezvoltarea României, inclusiv în ce privește preoiecte mari, cum sunt cele de infrastructură. România este un beneficiar net al bugetului UE, fiind unul dintre statele membre care accesează mai muți bani decât contribuie.Acest mecanism ar trebui să ajute la reducerea disparităților de dezvoltare dintre statele membre.

DOCUMENT Guvernul a suplimentat bugetul pentru ajutoare de stat. Companii românești și străine au solicitat statului ajutoare de peste 6 miliarde lei pentru investiții. Statul s-a uitat în portofel și a aprobat...4 proiecte din 193 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a suplimentat bugetul pentru ajutoare de stat. Companii românești și străine au solicitat statului ajutoare de peste 6 miliarde lei pentru investiții. Statul s-a uitat în portofel și a aprobat...4 proiecte din 193

Suma de 75,7 miliarde de euro include și 1,97 miliarde de euro granturi primite prin programul  NextGenerationEU 2021-2023, din care 122,8 milioane euro reprezintă asistență de redresare pentru coeziune (ReactEU), în timp ce 1,85 miliarde de euro sunt prima tranșă a granturilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Tranșa de 1,85 miliarde de euro din granturile incluse în PNRR a fost accesată de România în decembrie. De asemenea, Guvernul a primit în ianuarie încă 1,9 miliarde de euro din fondurile aferente PNRR, dar banii respectivi sunt parte a componentei de împrumut a PNRR, nu a celei de granturi, astfel că nu sunt incluși în datele statistice de mai sus, care vizează doar fonduri nerambursabile.

PROFIT NEWS TV Marian Alecu despre taxarea suplimentară pentru IMM: Va încuraja din nou evaziunea. Mesaj către ANAF: De ce nu vă duceți, domnilor, într-o vizită scurtă la mastodonții ăștia de stat care n-au plătit de mii de ani taxele? CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marian Alecu despre taxarea suplimentară pentru IMM: Va încuraja din nou evaziunea. Mesaj către ANAF: De ce nu vă duceți, domnilor, într-o vizită scurtă la mastodonții ăștia de stat care n-au plătit de mii de ani taxele?

Pragul de 50 de miliarde de euro în ce privește beneficiul net al României pe fonduri de la bugetul UE a fost depășit în iulie. În iunie, soldul fluxurilor era la 49,66 miliarde de euro.

În cadrul PNRR, la data de 31 mai 2022, România a transmis Comisiei Europene prima cerere de plată aferentă implementării Planului, în valoare totală de 2,99 miliarde euro, din care 2,04 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 907,67 milioane euro sprijin sub formă de împrumut. Aceasta include 21 de jaloane și ținte, care au avut termen de realizare trimestrul IV 2021.

România accesează fonduri de la UE în funcție de alocările din bugetul multianual. Astfel, pentru calendarul financiar multianual 2007-2013, România a atras fonduri nerambursabile de 36,68 miliarde euro, pentru CFM 2014-2020 de 36,82 miliarde de euro, iar pentru CFM 2021-2027, suma de 225,21 milioane euro.

Prin NextGenerationEU 2021-2023 a fost obținută până în prezent suma nerambursabilă de 1,974 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri ue
bugetul ue
fonduri nerambursabile