Mult așteptata informatizare a Fiscului va dura de două ori mai mult decât se credea. Banca Mondială spune că estimarea a fost nerealistă

Mult așteptata informatizare a Fiscului va dura de două ori mai mult decât se credea. Banca Mondială spune că estimarea a fost nerealistă
scris 30 mai 2016

Proiectul de management al veniturilor, pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a primit deja 6 oferte, va avea nevoie de 4 ani, în loc de 2 ani, așa cum era prevăzut, pentru a fi implementat, estimează raportul Băncii Mondiale.

Proiectul de management al veniturilor este o componentă esențială a programului de modernizare a administrației fiscale (Revenue Addministration Modernization Project), demarat în 2013 împreună cu Banca Mondială care oferă și finanțarea de 70 milioane euro.

Conform raportului privind implementarea și rezultatele programului, publicat săptămâna trecută de Banca Mondială, estimarea inițială de 2 ani pentru realizarea proiectului este nerealistă, fiind nevoie de 4 ani.

„Proiectul progresează bine și s-au acordat multe contracte. Plățile rămân încă scăzute, reflectând o implementare mai înceată decât se aștepta. ANAF a continuat să implementeze restructurarea organizațională care a inclus o upgradare a birourilor pentru mari contribuabili, ca și înființarea birourilor pentru contribuabilii mijlocii la nivel regional. Totuși, consolidarea birourilor locale nu a avut loc și managementul ANAF a informat Banca Mondială că aceasta nu va avea loc înainte de implementarea sistemului de management al veniturilor”, se arată în raport.

Doroș, ANAF: În cel mult trei luni, toate ghișeele ANAF vor fi dotate cu POS-uri pentru plata cu cardul CITEȘTE ȘI Doroș, ANAF: În cel mult trei luni, toate ghișeele ANAF vor fi dotate cu POS-uri pentru plata cu cardul

„Procesul de licitare a sistemului de management al veniturilor progresează foarte bine. Interesul semnificativ din primele etape a avut ca rezultat 6 oferte ferme primite de ANAF. Totuși, se pare că estimările inițiale că un astfel de sistem poate fi implementat într-o perioadă de 2 ani au fost cam nerealiste. Este probabil ca sistemul de management al veniturilor să ia până la 4 ani pentru a fi implementat. Totuși conducerea ANAF va aștepta să afle de la ofertanți programul de implementare propus”, menționează documentul.

Obiectivele programului sunt: creșterea eficienței în colectarea taxelor și a contribuțiilor, creșterea conformării contribuabilor, reducerea poverii pentru conformarea contribuabililor.

Progresele pentru atingerea obiectivelor proiectului au fost notate cu moderat satisfăcător, la jumătatea lunii mai 2016, marcând un ușor progres față de sfârșitul lunii februarie 2016, când au fost notate cu moderat nesatisfăcător.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
fisc
banca mondială
informatizare anaf