Noi obligații privind deșeurile pentru restaurantele și firmele din Centrul Vechi al Capitalei. Amenzi de până la 5.000 lei pentru neconformare

Noi obligații privind deșeurile pentru restaurantele și firmele din Centrul Vechi al Capitalei. Amenzi de până la 5.000 lei pentru neconformare
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2018

Colectarea selectivă a deșeurilor exclusiv în saci de plastic, în zile diferite și doar într-un anumit interval, dimineața, constituie una din măsurile incluse în proiectul de regulament pentru salubrizarea, igienizarea și înfrumusețarea Centrului Vechi al Capitalei. De asemenea, cei care dețin terase pe străzile din Centrul istoric vor avea obligația de a preda uleiul uzat operatorului autorizat și să raporteze Primăriei Capitalei cantitățile de uleiuri predate. Amenda pentru nerespectarea regulamentului ajunge până la 5.000 de lei.

Regulamentul va fi discutat în viitoarea ședință a Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Urmărește-ne și pe Google News

"Pe străzile aferente Centrului Istoric se acumulează cantiți de deșeuri depozitate necontrolat, care creează un aspect insalubru. De asemenea, sesizările cetățenilor au evidențiat faptul că în anumite zone sunt generate și mirosuri neplăcute. Există vitrine care nu sunt amenajate corespunzător, sunt foarte multe afișe aplicate pe diverse clădiri”, arată municipalitatea în expunerea de motive, potrivit News.ro.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Inițiatorul proiectului, primarul Gabriela Firea, spune că se produce o foarte mare cantitate de deșeuri care este depozitată necontrolat, iar faptul că de salubrizarea din centru se ocupă mai mulți operatori implică să intre mai multe autogunoiere de tonaj mare pe străzile din Centrul Vechi, ceea ce duce la deteriorarea străzilor.

Schimbare pregătită: Perioada în care amenzile, precum cele de circulație, pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită: Perioada în care amenzile, precum cele de circulație, pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare

Potrivit regulamentului, atât persoanele juridice, cât și cele fizice vor avea obligația de a colecta selectiv deșeurile, doar în sacii de plastic oferiți de operatorul de salubrizare, care va ridica deșeurile în funcție de un program: luni, miercuri și vineri va colecta deșeurile din hârtie-carton, marțea, joia și sâmbăta - plastic, PET, doze de aluminiu și sticlă și zilnic biodegradabilele și deșeurile alimentare. Toate acestea vor fi coelctate doar dimineața, între 4.00 și 10.000. De asemenea, coșurile de gunoi stradale vor fi spălate o dată pe săptămână.

În Centrul Vechi, un singur operator de salubrizare se va ocupa de curățenia de pe străzi.

O altă măsură impusă în regulament îi va obliga pe comercianți să colecteze uleiurile uzate și să le predea operatorului de salubrizare, apoi să raporteze Primăriei Capitalei în fiecare lună cantitatea de ulei folosită și predată.

De asemenea, toaletele ecologice, indiferent cine le deține, vor fi spălate zilnic în perioada mai-octombrie și de două ori pe săptămână în perioada noiembrie-aprilie.

În ceea ce privește amenzile, acestea vor fi cuprinse între 500 și 5.000 de lei pentru nerespectarea regulamentului.

Reguli pregătite pentru serviciile de ridesharing: Platforme ca Uber vor fi autorizate de primării, în schimbul unei taxe anuale de 50.000 lei. Lipsa autorizării va fi amendată cu 5% din cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Reguli pregătite pentru serviciile de ridesharing: Platforme ca Uber vor fi autorizate de primării, în schimbul unei taxe anuale de 50.000 lei. Lipsa autorizării va fi amendată cu 5% din cifra de afaceri

Primarul Capitalei Gabriela Firea a vorbit despre acest regulament la începtului lunii, avertizând că nu va mai tolera ca imobilele istorice să fie murdare și dezafectate și nici ca sacii de gunoi să fie lăsați pe străzi, lucruri pentru care vor fi date amenzi.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat atunci că în Centrul Vechi primăria va face controale împreună cu Poliția Locală și cu Garda de Mediu, dând un ultim avertisment agenților economici din zonă.

"Controalele vor fi mixte, cu Garda de Mediu, pentru că am fost sesizați privire la deversarea uleiurilor. Zgomotul este o altă problemă pentru că locuiesc oameni acolo, precum și încărcarea fațadelor cu reclame care nu sunt autorizate. (...) De miercuri, săptămâna viitoare, controalele vor fi ferme. Este ultimul avertisment pentru agenții econonomici din Centrul Vechi”, a avertizat Bădulescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrul vechi
capitala
deseuri
colectare
selectiva
ulei
firme
restaurante
primarie
regulament
firea