Oficiul pentru combaterea spălării banilor: Au fost transferuri de 50,5 mil. euro către Panama și au intrat 21,7 mil euro

Oficiul pentru combaterea spălării banilor: Au fost transferuri de 50,5 mil. euro către Panama și au intrat 21,7 mil euro
scris 12 apr 2016

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a înregistrat, până la finele lunii martie, 286 de persoane fizice și companii care au realizat transferuri de 50,5 milioane euro către Panama și au primit 21,7 milioane euro, a declarat marți președintele instituției, Neculae Plăiașu.

"În perioada 2003 - 31 martie 2016, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice și firme care au realizat încasări și transferuri din/în Panama. Astfel, au intrat 21,7 milioane euro și au ieșit 50,5 milioane euro", a afirmat Plăiașu în fața comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, scrie News.ro

El a arătat că oficiul a urmărit până în prezent cu atenție comportamentele financiare suspecte cu legături în paradisurile fiscale.

"Panama este un areal cu posibilități și legături faptice de protecție a unor tranzacții, fluxuri financiare cu conținut în zona spălării banilor sau finanțării terorismului", a menționat președintele oficiului.

Plăiașu a explicat că interesul instituției pentru Panama a avut la bază și un istoric cu trimiteri la zona spălării banilor și finațarea terorismului, ceea ce a determinat instituția să realizeze o legătură directă cu unitatea de informații din Panama, în 2013, pentru schimb de informații.

El a precizat că nu poate oferi informații despre persoanele fizice analizate, însă a precizat că cifrele pe care le-a prezentat sunt influențate de impunerea unui plafon minim de 15.000 euro pentru tranzacțiile monitorizate.

Anul trecut, Oficiul a înaintat 15 sesizări către Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție.

Comisia juridică a Camerei: Termen de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice - 31 mai CITEȘTE ȘI Comisia juridică a Camerei: Termen de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice - 31 mai

Totodată, ONPCSB a transmis anul trecut 361 de cereri de informații către unități de informații financiare străine, dintre care în Cipru 40 de cereri, Italia - 30, Elveția - 26, Insulele Virgine Britanice - 16, Letonia - 15, Panama - 11 cereri.

Pentru prima dată, s-a inițiat schimb de informații cu țări precum Australia, Macedonia, Pakistan, Mexic, Republica Dominicană sau Senegal.

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților audiază marți conducerea ANAF și pe cea a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor privind implicațiile și acțiunile întreprinse de către cele două instituții după dezvăluirile din scandalul Panama Papers.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
panama papers
oficiul national de prevenire si combatere a spalarii banilor
neculae plaiasu