Oficiul pentru combaterea spălării banilor: Au fost transferuri de 50,5 mil. euro către Panama și au intrat 21,7 mil euro

Oficiul pentru combaterea spălării banilor: Au fost transferuri de 50,5 mil. euro către Panama și au intrat 21,7 mil euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2016

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a înregistrat, până la finele lunii martie, 286 de persoane fizice și companii care au realizat transferuri de 50,5 milioane euro către Panama și au primit 21,7 milioane euro, a declarat marți președintele instituției, Neculae Plăiașu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În perioada 2003 - 31 martie 2016, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice și firme care au realizat încasări și transferuri din/în Panama. Astfel, au intrat 21,7 milioane euro și au ieșit 50,5 milioane euro", a afirmat Plăiașu în fața comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, scrie News.ro

El a arătat că oficiul a urmărit până în prezent cu atenție comportamentele financiare suspecte cu legături în paradisurile fiscale.

"Panama este un areal cu posibilități și legături faptice de protecție a unor tranzacții, fluxuri financiare cu conținut în zona spălării banilor sau finanțării terorismului", a menționat președintele oficiului.

Plăiașu a explicat că interesul instituției pentru Panama a avut la bază și un istoric cu trimiteri la zona spălării banilor și finațarea terorismului, ceea ce a determinat instituția să realizeze o legătură directă cu unitatea de informații din Panama, în 2013, pentru schimb de informații.

El a precizat că nu poate oferi informații despre persoanele fizice analizate, însă a precizat că cifrele pe care le-a prezentat sunt influențate de impunerea unui plafon minim de 15.000 euro pentru tranzacțiile monitorizate.

Anul trecut, Oficiul a înaintat 15 sesizări către Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție.

Comisia juridică a Camerei: Termen de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice - 31 mai CITEȘTE ȘI Comisia juridică a Camerei: Termen de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice - 31 mai

Totodată, ONPCSB a transmis anul trecut 361 de cereri de informații către unități de informații financiare străine, dintre care în Cipru 40 de cereri, Italia - 30, Elveția - 26, Insulele Virgine Britanice - 16, Letonia - 15, Panama - 11 cereri.

Pentru prima dată, s-a inițiat schimb de informații cu țări precum Australia, Macedonia, Pakistan, Mexic, Republica Dominicană sau Senegal.

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților audiază marți conducerea ANAF și pe cea a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor privind implicațiile și acțiunile întreprinse de către cele două instituții după dezvăluirile din scandalul Panama Papers.

viewscnt
Afla mai multe despre
panama papers
oficiul national de prevenire si combatere a spalarii banilor
neculae plaiasu