Președintele ANAF avertizează că există sincope în funcționarea sistemului IT al Fiscului

Președintele ANAF avertizează că există sincope în funcționarea sistemului IT al Fiscului
scris 14 feb 2017

Noul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae Stan, i-a adresat o informare premierului Sorin Grindeanu prin care avertizează că lipsa unui contract pentru întreținerea infrastructurii hardware și software afectează grav activitatea instituției și duce la apariția de sincope în funcționarea sistemului, în contextul în care din 2013 au încetat investițiile importante pe acest segment, iar îngreunarea activităților de printare a actelor administrative poate afecta încasările bugetare, potrivit unui comunicat de presă publicat marți.

ANAF, asistată și finanțată de Banca Mondială, desfășoară din 2013 un amplu proiect de modernizare denumit RAMP (Revenue Administration Modernization Project), scrie News.ro.

Proiectul a fost aprobat în aprilie 2013, iar valoarea împrumutului este de 91,8 milioane dolari, pentru o perioadă de implementare de cinci ani. Data limită de finalizare este 2019.

Conducerea ANAF a constatat că, din anii 2012 - 2013, au încetat investițiile importante în infrastructura IT, în pofida recomandărilor ferme din acordul de împrumut dintre România și Banca Mondială.

”Potrivit acestui Proiect, România s-a angajat la momentul împrumutului că va asigura continuitatea funcționării în bune condiții a sistemului informatic existent, până la achiziționarea unui nou sistem informatic de administrare a veniturilor (RMS Cots). Precizăm că, în acest moment, nu există la nivelul ANAF niciun contract în derulare pentru întreținerea infrastructurii hardware, software și de comunicații”, se arată în comunicatul ANAF.

Consecințele sunt ”deosebit de grave”, mai ales în perioadele de vârf de activitate, deoarece provoacă sincope în funcționarea sistemului informatic.

Președintele ANAF avertizează că aceste sincope pot genera oprirea parțială sau totală a unor activități fundamentale ale Fiscului, sau chiar pierderi de date din sistem.

De asemenea, defectarea serverelor sau a componentelor de comunicații din teritoriu, implică alte riscuri de blocare a activității.

Președintele ANAF consideră că banii alocați instituției în scopul investițiilor IT nu au fost utilizați decât într-o proporție foarte scăzută.

”Consecința neutilizării sistematice a bugetului este, din păcate, o alocare sub necesitățile menținerii în funcțiune a sistemului informatic în acest an, lucru pe care președintele ANAF l-a adus la cunoștința ministrului Finanțelor Publice”, se arată în comunicat.

Drept urmare, sistemul informatic al ANAF funcționează în prezent la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandările tehnice de maximum 70%, ceea ce poate conduce la blocarea întregii activități a instituției, pe o perioadă nedeterminată.

O altă problemă cu care se confruntă ANAF este întarzierea achiziționării de servicii de mentenanță, întreținere și reparații pentru unitatea de imprimerie, ceea ce a generat îngreunarea activităților de printare, împlicuire și expediere a tuturor actelor administrative și de executare, ceea ce poate afecta încasările bugetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf