Producătorii de medicamente generice spun că taxa clawback a crescut la un nivel nesustenabil și cer calcul diferențiat

Producătorii de medicamente generice spun că taxa clawback a crescut la un nivel nesustenabil și cer calcul diferențiat
scris 3 mai 2017

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, ca măsură provizorie până la 1 ianuarie 2019, după ce nivelul taxei clawback din primul trimestru al acestui an a crescut din nou, atingând un nivel nesustenabil pentru producătorii de medicamente generice.

Potrivit producătorilor de medicamente generice, procentul “p” din calculul taxei clawback a crescut în primul trimestru al acestui an la 19,86%, față de doar 15,62% în perioada similară a anului trecut, scrie News.ro.

APMGR atrage atenția că nu există nicio altă măsură care să poată fi implementată imediat, fără costuri pentru bugetul de stat, care ar putea stopa dispariția de pe piață a medicamentelor cu preț redus și închiderea unor linii de producție ale fabricilor de medicamente locale.

“Nivelul acestei taxe este nesustenabil pentru medicamentele generice. Cei care vor suferi sunt în special bătrânii și bolnavii cronici, care nu vor mai găsi multe din cele mai răspândite medicamente de pe piață sau vor găsi variante mai scumpe, care vor necesita coplată”, a declarat directorul executiv al APMGR, Laurențiu Mihai.

Producătorii de medicamente generice spun că înțeleg eforturile Guvernului de a găsi o soluție pe termen lung pentru finanțarea consumului de medicamente, dar atrag atenția că orice întârziere a introducerii calculului diferențiat al taxei clawback are efecte ireversibile.

“Discutăm diverse soluții cu ceilalți producători, cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu cei ai Ministerului Finanțelor, cu CNAS, dar, până la identificarea unui mecanism ideal, am solicitat introducerea calculului diferențiat până la 1 ianuarie 2019,” a adăugat Laurențiu Mihai.

Auchan a deschis primul magazin într-o benzinărie Petrom CITEȘTE ȘI Auchan a deschis primul magazin într-o benzinărie Petrom

Proiectul de lege care prevede formula de calcul diferențiat a taxei clawback pentru medicamentele generice a fost aprobat de Senat în septembrie 2014 și este în dezbatere la Camera Deputaților, unde este așteptat punctul de vedere al Guvernului.

Producătorii de medicamente generice susțin că introducerea calculului diferențiat al taxei clawback nu ar afecta în niciun fel colectarea veniturilor prevăzute la bugetul de stat, însă ar asigura o distribuție echitabilă a sarcinii fiscale, în acord cu cheltuielile publice decontate pentru fiecare tip de medicamente, generice sau inovative.

“Calculul diferențiat al taxei clawback va permite menținerea capacităților de producție actuale și a celor aproape 8.000 de locuri de muncă (taxe doar pe salarii plătite la Bugetul de Stat de aproximativ 79.5 mil euro anual). În plus, această măsură ar opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață, în condițiile în care peste 2.000 de astfel de medicamente au dispărut de pe piață în ultimii ani și au fost înlocuite cu variante mai scumpe”, potrivit APMGR.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, anunța în 20 aprilie că, în condițiile în care România se confruntă cu o criză în privința medicamentelor și, implicit, a vaccinurilor, cere notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin și intenționează să solicite și blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente prevăzute în programele naționale de sănătate.

Producătorii de medicamente susțin că decizia de blocare a exporturilor paralele este o soluție de moment, pentru că, dacă nu se rezolvă cauzele, respectiv prețurile prea mici la medicamentele inovative și taxa clawback la cele ieftine, atunci criza medicamentelor cu care se confruntă sistemul sanitar, recunoscută public de către ministrul Sănătății, se va adânci.

"Cauzele acestei crize sunt medicamentele inovative care pleacă la export din cauza prețurilor mici, și taxa clawback la generice. Dacă nu se va face nimic pentru eliminarea cauzelor, criza va continua și chiar se va adânci", a spus directorul executiv al APMGR.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a spus, în interviul acordat News.ro, că de pe piață au ieșit mai multe medicamente generice, una dintre cauze fiind taxa clawback.

Bodog a precizat că sunt mai multe notificări privind retragerea unor medicamente, dar acestea nu pot fi scoase de pe piață „peste noapte”, prevederile actuale obligând producătorul să le mențină încă un an în distribuție, timp în care pacienții au acces la acestea.

“Sunt 500-600 de medicamente pentru care s-au făcut solicitări să iasă de pe piață, iar foarte multe au fost înlocuite cu medicamente generice. Ceea ce este grav este că au ieșit și medicamente generice de pe piață, și asta am discutat și cu primul-ministru. Una din cauze este taxa clawback, pentru că, pentru medicamentele generice care intră de novo pe piață, este împovărătoare, iar producătorii români și producătorii de generice se plâng de acest lucru. În prezent, este o analiză la Ministerul Finanțelor, după cum știți, taxa clawback nu o face Ministerul Sănătății, dar lucrăm împreună”, a spus ministrul Florian Bodog în interviul pentru News.ro.  

viewscnt
Afla mai multe despre
apmgr
medicamente