Proiect ANAF: Ce obligații au cei care obțin venituri din mai mult de cinci contracte de închiriere?

Proiect ANAF: Ce obligații au cei care obțin venituri din mai mult de cinci contracte de închiriere?
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 11 mar 2016

Persoanele care obțin venituri din mai mult de cinci contracte de închiriere sau subînchiriere trebuie să declare venitul estimat, până pe data de 31 ianuarie a anului următor, în loc de 15 ianuarie, potrivit modificărilor aduse procedurii de declarare și stabilire a impozitului, publicată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANAF a publicat o procedură actualizată referitoare la declararea si stabilirea impozitului de către persoanele fizice care realizează venituri din mai mult de cinci contracte de închiriere sau subînchiriere.

După depășirea acestui număr de contracte, veniturile sunt calificate ca provenind din activități independente, în loc de cedarea folosinței bunurilor. Prin urmare, datorează impozit de 16%, contribuția de sănătate (CASS) de 5,5% și cea de asigurări sociale (CAS) de 10,5%. Din acest an, CAS este obligatorie pentru toate veniturile, fără a mai fi exceptați cei care sunt, în paralel, salariați.

PFA au termen 1 februarie pentru declarația la Fisc: Cine are obligația să se înscrie și cine este exceptat? CITEȘTE ȘI PFA au termen 1 februarie pentru declarația la Fisc: Cine are obligația să se înscrie și cine este exceptat?

Conform procedurii, încadrarea veniturilor se face în funcție de numărul de contracte  în derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu excepția contractelor de arendare a bunurilor agricole.

Veniturile și cheltuielile luate în calcul pentru stabilirea venitului net sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor aflate în derulare în anul de raportare, indiferent de numărul acestora.

Venitul net se determină în sistem real, potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activități independente.

Ce obligații au aceste persoane?

Trebuie să conducă evidența contabilă în partidă simplă, să completeze Registrul de evidență fiscală, să completeze și să depună formularului 220 - Declarația privind venitul estimat/norma de venit, până la data de 31 ianuarie a anului următor. Până acum, termenul era 15 ianuarie.

Ulterior, până pe 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului, trebuie să completeze și să depună formularul 200  -Declarația privind veniturile realizate.

Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați ca PFA pentru veniturile din tranzacții CITEȘTE ȘI Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați ca PFA pentru veniturile din tranzacții

Plățile anticipate și impozitul anual datorat sunt stabilite de autoritățile fiscale, potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activități independente, care emit o singură decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuții de asigurări sociale de sănătate/contribuții de asigurări sociale-formular 260.

Dacă persoanele fizice nu depun formularul 220 - Declarația privind venitul estimat/norma de venit, sunt notificate autoritățile fiscale, în 15 zile de la împlinirea termenului prevăzut pentru depunerea declarației. Dacă contribuabilul nu se prezintă în urma notificării, plățile anticipate pentru anul curent sunt stabilite pentru toate contractele de închiriere/subînchiriere, aflate în derulare la data de 31 decembrie, în funcție de chiria stabilită între părți și cota forfetară de cheltuieli. 

viewscnt
Afla mai multe despre
chirie
impozit pe chirie
activități independente