Propunere în Consiliul General al Capitalei pentru actualizarea taxelor și impozitelor, cu rata inflației. Impozitul pentru mijloacele de transport hibride, redus considerabil din 2024

Propunere în Consiliul General al Capitalei pentru actualizarea taxelor și impozitelor, cu rata inflației. Impozitul pentru mijloacele de transport hibride, redus considerabil din 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2023

Consilierii generali ai Capitalei dezbat un proiect de Hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale in municipiul București, începând cu anul 2024. Proiectul a fost propus în condițiile în care autoritățile locale au dreptul de a indexa taxele și impozitele cu rata inflației din anul fiscal precedent. În anul 2022, această rată a depășit 13 la sută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform Referatului de aprobare privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale in municipiul București, începând cu anul 2024, articolul 491 alineatele (1) și (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare stabilește că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care consta într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până Ia data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
„Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local și se aplica în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, aceasta atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este 13,8%. În conformitate cu prevederile art. 489 alin. (1) din- Legea nr, 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate stabili cote adiționale Ia impozitele și taxele locale prevăzute în Titlul IX, in funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum ;i de necesitățile bugetare locale, cotele adiționale stabilite neputând fi mai mari de 50% față de nivelurile maxime stabilite în Codul fiscal”: se precizează în documentul citat.

EXCLUSIV Finanțele au găsit 81.000 români cu venituri lunare de peste 25.000 lei, zeci de mii în Armată, Poliție, Justiție. Impactul la buget al unui nou impozit nu este considerabil, dar apare un semnal pentru introducerea impozitării progresive CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele au găsit 81.000 români cu venituri lunare de peste 25.000 lei, zeci de mii în Armată, Poliție, Justiție. Impactul la buget al unui nou impozit nu este considerabil, dar apare un semnal pentru introducerea impozitării progresive

Conform proiectului, începând cu anul 2024, impozitul pentru mijloacele de transport hibride se reduce cu 95%, scrie News.ro.

Proiectul de Hotărâre prevede că și în anul 2024, bonificația pentru plata cu anticipație, până Ia data de 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru întregul an este de 10%. Totodată, pentru plata cu întârziere a impozitelor și taxelor locale se percep majorări de întârziere conform prevederilor legale referitoare la creanțele bugetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
taze
impozite
bucuresti