Sorin Blejnar, trimis în judecată de DNA în dosarul în care e acuzat de trafic de influență

Sorin Blejnar, trimis în judecată de DNA în dosarul în care e acuzat de trafic de influență
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 dec 2016

Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul în care a fost arestat preventiv și este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câștige contracte cu ANAF, Blejnar fiind suspectat că a primit 20% din valoarea acestora, respectiv aproape 13 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești au dispus vineri trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Sorin Blejnar, la data faptei președinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, pentru trafic de influență, scrie News.ro.

Procurorii arată că, ”în cursul anului 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul ANAF, inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menționată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituției publice respective”.

În schimbul banilor, Blejnar ”și-a exercitat influența” asupra unui subaltern care s-a ocupat de atribuirea contractelor astfel încât acestea să fie obținute de către firma omului de afaceri, conform anchetatorilor.

Astfel, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012 Sorin Blejnar și celălalt funcționar implicat au primit suma totală de 13.172.520 de lei, printr-o firmă ”fantomă” controlată de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive, mai spun procurorii DNA.

MedLife intra în piață la un preț de 26 lei/acțiune al ofertei publice care situează valoarea companiei la 115 milioane euro CITEȘTE ȘI MedLife intra în piață la un preț de 26 lei/acțiune al ofertei publice care situează valoarea companiei la 115 milioane euro

Din această sumă, lui Blejnar i-au revenit 12.513.894 de lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Sorin Blejnar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii mai notează că, ”față de o altă persoană, funcționar ANAF cauza a fost disjunsă”.

Sorin Blejnar a fost arestat preventiv în 8 noiembrie, de către magistrații Tribunalului Prahova, după câteva ore de deliberări, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câștige contracte cu ANAF.

Mandatul său de arestare a fost prelungit apoi în data de 7 decembrie.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociați sunt cu precădere cetățeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la o societate în favoarea căreia a intervenit pentru ca aceasta să câștige două contracte cu ANAF.

Blejnar a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii), în iulie 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin blejnar
dna
anaf