STUDIU România a avut cea mai mare scădere a impozitului la nivel global, de peste 43% în ultimii 20 de ani

STUDIU România a avut cea mai mare scădere a impozitului la nivel global, de peste 43% în ultimii 20 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 dec 2016

România a înregistrat, în ultimii 20 de ani, cea mai mare scădere a impozitului de la nivel global, de peste 43%, dar cu toate acestea impozitul pe venit pentru angajații români cu salarii mai scăzute sunt mai mari decât în multe state din Europa de Vest, reiese dintr-un studiu realizat de compania britanică de contabilitate și consultantă, UHY, care mai arată că în ultimii 30 de ani PIB-ul României a înregistrat unele dintre cele mai mici creșteri din lume de 32,6%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Angajații cu venituri mai scăzute au beneficiat, în procent mai mare decât cei cu venituri ridicate, de reducerile globale ale impozitului pe venit din ultimii douăzeci de ani, conform studiului realizat recent de UHY asupra impozitelor pe venit percepute la nivel mondial, scrie News.ro.

Cercetările arată că valoarea medie globală actuală a impozitului pe venit pentru angajații care câștigă 30.000 de dolari a scăzut într-un ritm mai alert (în scădere cu 11% - de la 27%, în 1996, până la doar 16% în prezent), comparativ cu impozitele pe venit pentru venituri individuale de un milion de dolari americani (în scădere cu 5,6%, de la 41,4% până la 35,8%), pe parcursul ultimilor douăzeci de ani.

“Deși România a avut cea mai mare scădere a impozitului dintre țările analizate, de peste 43%, totuși există țări din Europa de Est unde taxele de impozit pe venit pentru sectorul de angajați cu salarii mai scăzute încă rămân mai mari decât cele ale multor state din Europa de Vest. Croația percepe taxe de 20,3%, România 13,4%, iar Polonia 21,3%, comparativ cu 10% în Germania și Marea Britanie și 9% în Franța”, a declarat Camelia Dobre, partener în cadrul UHY Audit CD.

Studiul mai arată că, în medie, economiile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au tăiat impozitele într-un ritm mai alert decât economiile G7, atât pentru angajații cu venituri reduse, cât și pentru cei cu venituri ridicate. Informațiile deținute de UHY dezvăluie, de asemenea, măsura în care PIB-ul economiilor globale a crescut în ultimii treizeci de ani, dat fiind că rețeaua UHY a fost înființată în 1986.

Cifrele acestora arată că statele în curs de dezvoltare și țările în curs de dezvoltare au avut parte de creșteri semnificative în ultimii treizeci de ani – China, cu 1.421% - depășind, astfel, economiile mai consacrate și cu mult peste media globală de 135% de creștere a PIB-ului.

India (577%), Malaezia (479%), Bangladesh (350%) și Nigeria (333%) s-au aflat, de asemenea, în topul celor mai importante țări pentru creșterea PIB-ului, în ultimii treizeci de ani. Per ansamblu, economiile BRIC au cunoscut o creștere de 348% în aceeași perioadă, în timp ce economiile G7 au crescut cu 87%.

O nouă echipă de fotbal va apărea în București. Buget de 20 milioane euro pentru club CITEȘTE ȘI O nouă echipă de fotbal va apărea în București. Buget de 20 milioane euro pentru club

Deși cifrele BRIC includ Rusia, care a avut cel mai scăzut nivel de creștere din cadrul studiului (15%), rata acesteia de creștere reflectă dificultățile întâmpinate în urma destrămării Uniunii Sovietice din 1991. Începând cu 1996, economia Rusiei a crescut cu 88%.

În schimb, PIB-ul României a crescut doar cu 32,6% în ultimii 30 de ani, doar Rusia a înregistrat o creștere mai mică decât a României. Dacă în 1986 valoare PIB-ului României ajungea la 143 de miliarde de dolari, în 2016 valoare acestuia a ajuns la 190 de miliarde de dolari.

PIB-ul SUA a crescut cu 115%, în timp ce Regatul Unit a cunoscut o creștere de 95%, pe perioada ultimilor treizeci de ani.

UHY a fost înființată în 1986 și are sediul la Londra. Compania reprezintă o rețea de firme de audit, contabilitate, fiscalitate și consultanță, având birouri în peste 320 de centre mari de afaceri din peste 90 de state.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
pib