Taxele judiciare de timbru vor putea fi încasate în numerar și la ghișeele deschise în sediile oricărei instanţe judecătorești, conform unui proiect legislativ adoptat de către Senat.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat și de către deputați.
De ce este important: În prezent, legislația prevede că taxele judiciare de timbru se plătesc în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru și alte taxe de timbru", al unității administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reședința ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Acum, legislația fost completată de senatori cu următoarea formulare: ”Taxele judiciare de timbru pot fi încasate în numerar, de debitorul taxei, la ghişeele deschise la sediile oricărei instanţe judecătoreşti şi se transferă, la sfârşitul zilei lucrătoare, în contul distinct de venituri al bugetului local “Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru”, al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social”.
Ca și până acum, costurile operațiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitorului taxei.
CITEȘTE ȘI Modificare pregătită la Codul Muncii: Noi date care vor fi introduse în Revisal”Această modificare conduce la facilitarea oricărei persoane la participarea actului de justiţie, la asigurarea accesului la justiţie, la simplificarea şi reducerea timpului afectat unuia dintre momentele componente ale unui proces, cu eliminarea inconvenientelor generate de solicitări de abilităţi în domeniul electronic sau informatic (POS, ATM, plata online, plata prin telefon, plata prin cârd, plăţi digitale, transferul cont la cont, prin smaitwatch sau prin identificare QR)”, arată autorii inițiativei.