Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71%

Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71%
scris 25 iun 2019

Consiliul UE a adoptat marți decizia de semnare a două acorduri între UE și Vietnam, respectiv: Acordul de Comerț Liber (ACL) și Acordul privind Protecția Investițiilor (IPA), astfel că taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71% odată cu intrarea în vigoare a tratatului, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la șapte ani.

Ambele Acorduri vor fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi, de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerț, și de Ștefan-Radu Oprea, președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Externe - Comerț, scrie News.ro.

”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerțului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, într-un comunicat.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Amnistia fiscală - Teodorovici prezintă detaliile. Ștergere din principal pentru datorii de peste 1 milion de lei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Amnistia fiscală - Teodorovici prezintă detaliile. Ștergere din principal pentru datorii de peste 1 milion de lei

Acordul de Comerț Liber dintre UE și Vietnam este unul dintre cele mai ambițioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare și are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. De asemenea, 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare a ACL-ului, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

”Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente și va deschide companiilor din UE accesul pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice, în timp ce IPA va consolida protecția investițiilor UE în Vietnam”, informează comunicatul.

Acordul de comerț liber UE-Vietnam este un acord de ”nouă generație” care conține prevederi importante referitoare la protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor și dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizației Internaționale a Muncii (precum libertatea de asociere și interzicerea muncii copiilor) și de implementare a convențiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecția biodiversității.

Negocierile dintre cele două părți au demarat în iunie 2012 și au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE și Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL și IPI. Acordurile au fost aprobate la nivel formal de către Comisia Europeană, urmând a fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi.

Fost ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, numit de Deloitte lider pentru Europa Centrală pe industria gazelor CITEȘTE ȘI Fost ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, numit de Deloitte lider pentru Europa Centrală pe industria gazelor

În urma avizului Curții Europene de Justiție (CJUE) din mai 2017, Comisia a decis să propună două acorduri separate și anume: un Acord de Comerț Liber care conține domenii aflate în competența exclusivă a UE și, prin urmare, necesită aprobarea Consiliului UE și a Parlamentului European în vederea intrării în vigoare; un Acord privind Protecția Investițiilor (IPA) care va trebui să treacă prin procedurile naționale de ratificare ale tuturor statelor membre UE înainte de intrarea în vigoare. Așadar, se prevede ca orizontul de timp pentru punerea în aplicare a acestui acord să fie mult mai lung.

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerțul cu bunuri și 3,6 miliarde de dolari din comerțul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiții în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această țară pentru a acoperi regiunea Mekong. Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare. UE exportă în Vietnam mașini și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole.

Președinția României a depus eforturi consistente astfel încât Consiliul să finalizeze toate procedurile, iar semnarea celor două acorduri să fie posibilă până la sfârșitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două Acorduri.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
vietnam
acordul de comerț liber