Turcan: Am bătut în cuie să nu crească TVA la carte, spectacole și concerte

Turcan: Am bătut în cuie să nu crească TVA la carte, spectacole și concerte
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2023

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a oferit asigurări că nu va crește cota TVA la carte și la biletele pentru spectacole și concerte, după discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții din Ministerul Finanțelor Publice. Aceasta a mai spus că a fost nevoită să suplimenteze bugetele pentru mari evenimente culturale cum ar fi Timișoara Capitală Culturală, Festivalul „George Enescu”, Art Safari, Astra Film Festival, Gala UNITER, deoarece le-a găsit cu bugetele „prejudiciate”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„În negocierile cu Ministerul Finanțelor, reducerea cheltuielilor a fost unul din primele aspecte discutate. Și am bătut în cuie să nu crească TVA la carte, să nu crească TVA la bilete pentru spectacole și concerte, astfel încât să stimulăm consumul de cultură și să creștem accesul la cultură. Mai mult decât atât, pentru că mă preocupă ce se întâmplă cu cititul, cu accesul la cultură în România, ministerul poate să deruleze anual niște programe culturale, care au un plafon care variază, iar anul acesta proiectul cel mare de acces la cultură l-am făcut pe lectură și pe stimularea cititului și editurii de carte", a precizat Raluca Turcan la Digi 24.

Scade numărul firmelor radiate CITEȘTE ȘI Scade numărul firmelor radiate

Ministrul PNL a mai precizat că instituția pe care o conduce a finanțat prezența țării noastre la târguri de carte internaționale.

„Ultimul a fost la Chișinău, unde am avut nici mai mult nici mai puțin de 30.000 de titluri noi, ceea ce înseamnă, practic, scriitori și editori români care au putut să vândă în condiții mai avantajoase. Pentru că asta înseamnă târguri de carte”, a mai explicat Turcan.

Ea a adăugat că atunci când a preluat mandatul la Cultură a fost nevoită să suplimenteze bugetele prejudiciate ale unora din marile evenimente culturale din România, cum ar fi Timișoara Capitală Culturală, Festivalul „George Enescu”, Art Safari, Astra Film Festival, Gala UNITER.

Guvernul a împrumutat deja 27 miliarde de euro în acest an, dar nu a terminat. Un deficit mai ridicat și întârzierile din PNRR presupun împrumuturi mai mari decât cele planificate CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat deja 27 miliarde de euro în acest an, dar nu a terminat. Un deficit mai ridicat și întârzierile din PNRR presupun împrumuturi mai mari decât cele planificate

„Foarte multe proiecte strategice sau prioritare pentru Ministerul Culturii, pentru că în guvernarea trecută a fost adoptată o ordonanță de reducere a cheltuielilor cu bunuri și servicii, pentru că în cultură evenimentele culturale sunt produse și servicii culturale. Am găsit evenimente mari, asumate de statul român, cum ar fi Timișoara Capitală Culturală, Festivalul «George Enescu», Art Safari, Astra Film Festival, Gala UNITER, le-am găsit cu bugetele prejudiciate și a trebuit să mă ocup să le obținem finanțare”, a conchis Raluca Turcan.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
spectacole