Un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global ar aduce UE un plus de 50 de miliarde de euro

Un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global ar aduce UE un plus de 50 de miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2021

Potrivit unui studiu,Uniunea Europeană ar obține venituri suplimentare de ordinul a 50 de miliarde de euro de pe urma taxării companiilor multinaționale, dacă se va ajunge la un acord în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică cu privire la un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform acestui studiu, elaborat de EU Tax Observatory pentru instituțiile europene, veniturile suplimentare pentru blocul comunitar s-ar tripla, până la 170 de miliarde de euro, dacă nivelul convenit al viitorului impozit minim ar fi de 25%, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Luna trecută, SUA au propus un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global de cel puțin 15%, o propunere susținută de multe state din UE, iar nivelul de 15% este considerat și cel mai probabil compromis comparativ cu nivelul mult mai mare de 25%.

Dacă se va ajunge la un acord, acesta va fi parte dintr-un proces mai amplu de revizuire a regulilor privind taxarea companiilor multinaționale în era comerțului digital transfrontalier, în condițiile în care acum mari firme, precum Alphabet și Facebook, plătesc taxe foarte mici prin mutarea sediilor în țări cu o fiscalitate avantajoasă, cum sunt Irlanda, Luxemburg sau Olanda.

Însă nivelul final al impozitului minim pe profitul companiilor va depinde de un acord în cadrul OECD și va include de asemenea un acord cu privire la taxarea multinaționalelor, respectiv dacă toate veniturile sunt taxate în țara natală sau în țara în care veniturile sunt generate.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Cu toate acestea, studiul elaborat de EU Tax Observatory subliniază că Uniunea Europeană ar putea strânge mai mulți bani din majorarea taxelor pentru propriile sale companii decât prin taxarea companiilor din afara blocului comunitar. De asemenea, studiul susține că nu este necesar ca toate țările să fie de acord cu un nivel mai mare al impozitului minim pentru ca acest instrument să fie eficient.

"Dacă un număr suficient de state unde își au sediul multinaționalele aplică un impozit minim substanțial, paradisurile fiscale nu vor mai putea atrage activitate sau profituri prin oferirea unor impozite scăzute", se arată în studiul citat.

Propunerea administrației americane a fost salutată recent și de directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, care a apreciat că aceasta va permite țărilor să investească mai mult în domenii esențiale precum educația, sănătatea sau infrastructurile.

Cu toate acestea, oficialul FMI a recunoscut că introducerea unui astfel de impozit valabil la nivel gobal va fi deosebit de dificil pentru că trebui găsit un consens cu privire la "nivelul ideal", adică acela care este benefic atât pentru economia mondială dar satisface și autoritățile fiscale din fiecare țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
uniunea europeana impozit