Venezuela, declarată în default parțial de plată a datoriei

Venezuela, declarată în default parțial de plată a datoriei
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2017

Venezuela a fost declarată marți ”în default parțial” cu privire la datoria sa, de către agenția de cotare financiară S&P Global Ratings, la câteva ore după două reuniuni ale creditorilor, luni, la Caracas și la New York, o amenințare care plana de mai multe săptămâni asupra acestei țări petroliere ruinate, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

S&P a anunțat că Venezuela se află în incapacitatea de a rambursa 200 de milioane de dolari, subliniind că a luat această decizie în urma unei perioade de grație de 30 de zile cu privire la plata a două obligații, scrie News.ro.

”Am scăzut cu două note, la D (default) și am scăzut nota emisiunilor pe termen lung în devize la SD (default parțial)”, a precizat într-un comunicat agenția de cotare americană, care a coborât deja, la începutul lunii, nota Venezuelei, anticipând un probabil default de plată.

Există riscul ca această țară, altădată cea mai bogată din America Latină, să se trezească ruptă de piețe, dar și grupul ei petrolier PDVSA, și să fie nevoită să înfrunte procese și confiscarea unor active și filiale în străinătate.

DOCUMENT Ministerul Mediului explică șoferilor cum își pot primi înapoi taxa auto și când le vor fi dați banii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Mediului explică șoferilor cum își pot primi înapoi taxa auto și când le vor fi dați banii

Anunțul S&P a fost făcut la câteva ore după o reuniune, de nici 25 de minute, luni, la Caracas, a creditorilor internaționali ai țării, care s-a încheiat fără un acord, ci cu promisiunea de a se revedea curând.

Venezuela, afectată din plin de prăbușirea cursului auriului său negru, vrea să-și restructureze datoria externă - estimată la 150 de miliarde de dolari -, întrucât dispune doar de rezerve de 9,7 miliarde și este necesar să ramburseze cel puțin 1,47 de miliarde până la sfârșitul anului, iar apoi 8 miliarde în 2018.

Guvernul a catalogat această reuniune drept un ”succes răsunător”, în contextul în care creditorii au ieșit dezamăgiți.

Participanți au declarat pentru AFP că autoritățile venezuelene doreau să formeze grupuri de lucru în vederea evaluării propunerilor de renegociere a datoriei pe termen scurt și mediu, însă fără să ofere alte detalii.

”Considerăm orice restructurare (a datoriei) drept un schimb de creanțe în dificultate și ca echivalentul unui default, date fiind lichiditățile externe limitate” ale Venezuelei, a subliniat S&P.

”În plus, în opinia noastră, sancțiunile americane impuse Venezuelei și membrilor Guvernului ar trebui să conducă la o îndelungată și dificilă negociere cu creditorii”, a adăugat agenția de cotare.

NOUĂ REUNIUNE LA NEW YORK

În afară de cele două plăți în legătură cu care s-a declarat default-ul, Venezuela este în întârziere cu alte patru plăți, în valoare totală de 420 de milioane de dolari, potrivit S&P.

În paralel, altă reuniune a creditorilor a avut loc luni la New York, a unui comitet specializat al Asociației Internaționale a Produselor Derivate (ISDA). Alcătuită din 15 societăți financiare, ea urma să ia o decizie cu privire la o întârziere de plată a grupului PDVSA în valoare de 1,161 de miliarde de dolari.

Caracasul a dat asigurări că a efectuat plata, însă aceasta nu ar fi ajuns încă la creditori. O nouă întâlnire a fost prevăzută marți la ora 16.00 GMT (18.00, ora României).

”Comitetul a primit informații suplimentare luni și abordările a ceea a obținut deja cu privire la chestiunea dacă a avut loc un eventual incident de plată privind Petroleos de Venezuela S.A. și care este în continuare în examinare”, a anunțat ISDA într-un comunicat.

La rândul ei, comunitatea internațională sporește presiunea asupra președintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Luni, miniștrii de Externe UE au adoptat sancțiuni - inclusiv un embargo asupra livrărilor de armament.

Venezuela este vizată în paralel de sancțiuni impuse de Washington, care le-a interzis băncilor și cetățenilor americani să cumpere noi obligațiuni sau să negocieze acorduri cu Guvernul venezuelean.

Potrivit Caracasului, 70% dintre creditori sunt nord-americani - Statele Unite și Canada.

Nicolas Maduro dă asigurări că negociază cu Rusia și China, doi aliați cărora Venezuela le datorează respectiv opt și 28 de miliarde de dolari.

Potrivit acestuia, un acord a fost încheiat cu Moscova în vederea restructurării unor datorii în valoare de trei miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
venezuela
datorie