Piața brokerajului în asigurări a cunoscut în ultimii 10 ani o consolidare semnificativă, manifestată prin reducerea numărului intermediarilor de la aproximativ 600 la 250, care reflectă o tendință de profesionalizare și eficientizare a serviciilor oferite, precum și prin depășirea de către brokeri a pragului de 80% în totalul subscrierilor din asigurări generale ale companiilor, spune Viorel Vasile, directorul general și fondatorul Safety Broker, liderul pieței de profil cu o cotă de 11,35% la finele anului 2024.
"Această evoluție a fost influențată de factori precum (1) creșterea cererii pentru asigurări auto ca urmare a dezvoltării constante a parcului auto național (RCA și CASCO), care reprezintă o pondere de peste 60% în totalul intermedierilor, (2) digitalizarea proceselor, care a permis brokerilor să ofere servicii mai rapide și eficiente, adaptate nevoilor clienților, și (3) diversificarea portofoliului, prin migrarea interesului brokerilor și pe alte tipuri de asigurări, cum ar fi cele de locuință, sănătate și viață, răspunderi civile, și chiar garanții, pentru a reduce dependența de segmentul auto dar și pentru a pune la dispoziția clienților o gamă completă de servicii de asigurări", a spus Vasile.
În opinia șeful Safety Broker, piața brokerajului în asigurări va continua procesul de consolidare și diversificare în următorii 10 ani.
"Estimez că numărul brokerilor activi va scădea considerabil pe fondul creșterii cerințelor de capital și a complexității reglementărilor", a afirmat acesta.

În ceea ce privește structura intermedierilor, el crede că segmentul auto (RCA și CASCO) își va reduce ponderea în totalul intermedierilor, posibil sub 50% în următorii 10 ani, pe măsură ce brokerii își diversifică portofoliile și clienții devin mai interesați si de alte tipuri de asigurări.
"Pe de altă parte, ponderea brokerilor în vânzarea asigurărilor de viață ar putea crește semnificativ, de la nivelul actual de 13-14% la 30-40% în condițiile în care brokerii investesc în formarea continua a agenților și în dezvoltarea de produse adaptate nevoilor clienților.
În concluzie, viitorul pieței brokerajului în asigurări din România ar putea fi marcat de profesionalizare, digitalizare și diversificare, cu un accent tot mai puternic pe calitatea serviciilor și adaptarea la nevoile în schimbare ale clienților. Această evoluție este posibilă însă doar în contextul unor reglementări clare și într-un cadru economic echilibrat și predictibil din punct de vedere politico-administrativ.
Desigur, există și un scenariu mai puțin optimist: în cazul în care în România va fi implementat un sistem multiagent, am putea asista atât la o scădere a pieței de brokeraj în ansamblu, cât și la diminuarea clarității și calității serviciilor oferite clienților", a mai spus Vasile.

Safety Broker și-a început activitatea în anul 2005 și a devenit liderul pieței în anul 2013.
În intervalul 2015 - 2024, cota de piață a companiei a crescut de la 7,43% la 11,35%, avansul fiind mai puternic în ultimii ani, când Safety Broker a făcut mai multe achiziții.
Compania este parte a grupului american Acrisure LLC, brokerul numărul 4 în SUA și numărul 6 la nivel mondial.