Printre altele, Secretariatul General al Guvernului României (SGG) are și rolul de a coordona procesul din punct de vedere tehnic de aderare a României la OCDE împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, spune, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, Mircea Abrudean, Secretar General al Guvernului.
Procesul de aderare a României la OCDE este, adaugă el, unul foarte complex, foarte tehnic și include coordonare interministerială.
„Vorbim de 26 de comitete sectoriale în care România trebuie să-și susțină cauza și care trebuie să valideze în unanimitate poziția pe domeniul respectiv. OCDE reunește 38 de state, cele mai puternice economii ale lumii, care, împreună, înseamnă 70% din producția și serviciile la nivel global și peste 90% din investițiile străine directe. Acolo vrem să ajungem”, spune acesta.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a început primele demersuri de aderare la OCDE prin anii 2000, afirmă Mircea Abrudean, iar în ianuarie 2022 consiliul OCDE a decis deschiderea oficială a procesului de aderare a țării. În iulie, România a primit foaia de parcurs care cuprinde condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.
„Sunt 250 de instrumente pe care țara noastră trebuie să le implementeze în legislație, în economie, în societate. Standardele OCDE sunt cele mai înalte standarde la nivel mondial. Guvernul face eforturi în fiecare zi pentru că este o prioritate națională, este cel mai important proiect de țară, după aderarea la NATO și UE. Acest lucru implică un efort uriaș, de aceea rolul SGG este unul esențial”, precizează acesta, adăugând că SGG este la zi cu pașii aderării.
Din cele 26 de comitete, România a bifat deja 5 dintre ele și SGG lucrează pe celelalte 21.
„Sunt formate de lucru mixte, sunt vizite de evaluare ale celor de la OCDE, sunt prezentări de poziții din partea statului român cu reprezentare la cel mai înalt nivel. Procesul e unul foarte riguros și trebuie să fim foarte bine pregătiți, de aceea e important să avem o coordonare serioasă la centrul guvernului a acestui proces”, afirmă el.
Mircea Abrudean consideră însă că la nivel de țară nu se discută suficient despre OCDE și despre ce înseamnă aderarea României la o astfel de organizație.
Aderarea la OCDE, subliniază el, înseamnă investiții străine mai multe, dezvoltare, un trai mai bun pentru toți românii.
„În ianuarie 2022, când s-a decis că suntem țară candidată în mod oficial, la finalul anului România a înregistrat cel mai mare volum al investițiilor străine directe din istorie, aproape 11 miliarde de euro, cu vreo 2 miliarde mai mult față de anul de referință istoric 2008, care a fost cel mai înalt din acest punct de vedere.
Mare parte din această realizare se datorează faptului că suntem țară candidata la OCDE. Doar prin faptul că am devenit țară candidată, că deja suntem în proces de implementare a instrumentelor a însemnat un grad de încredere ridicat din partea investitorilor străini, care au deja garanția că România are standarde internaționale înalte pe care le implementează și pot veni mult mai ușor aici să-și desfășoară investițiile”, precizează Mircea Abrudean.
„România a aderat în 2007 la UE. De atunci și până în prezent au intrat în țară 65 de miliarde de euro bani europeni nerambursabili. În 2022, au intrat în țară 11 miliarde euro într-un singur an investiții străine directe. Asta înseamnă OCDE – dezvoltare, și de aceea ne dorim foarte mult să ajungem acolo”, completează acesta.
Aderarea la OCDE înseamnă și implementarea principiilor de guvernanță corporativă atât în companiile de stat, cât și la nivelul societăților publice.
Gabriela Hârțescu, Decan și Membru fondator al Envisia - Boards of Elite, afirmă că OCDE este o platformă în care toate părțile interesate pot găsi analize și date de foarte bună calitate, iar guvernele pot identifica inclusiv bune practici pentru desenarea politicilor economice.
Și pentru cadrul de guvernanță corporativă și principiile de guvernanță corporativă OCDE pune la dispoziție informații, instrumente și ajutor pentru implementarea bunelor practici de guvernanță corporativă și a acestor principii la nivelul economiilor locale.
Cele 6 principii de guvernanță corporativă, explică Gabriela Hârțescu, se referă la existența unui cadru eficient de guvernanță corporativă, ceea ce înseamnă că cadrul de guvernanță permite un acces eficient la piețe, alocarea echitabilă de resurse, un sistem de supraveghere eficientă, care conduc la un sistem solid de guvernanță corporativă.
„Un alt principiu se referă la existența sau asigurarea drepturilor și tratamentului echitabil al acționarilor. Este vorba ca acționarii din piață să beneficieze de recunoașterea drepturilor lor, inclusiv acționarii minoritari să aibă posibilitatea de a primi despăgubiri dacă e cazul, iar aceste despăgubiri să fie în cuantum rezonabil și, de asemenea, în timp util.
Vorbim și despre investitorii instituționali, piețe de capital și intermediari. Deci, este tot acest lanț de investiții și toți participanții la lanțul de investiții, iar cadrul de guvernanță să prevadă stimulente pentru promovarea acestor investiții, care sunt sângele economiei și ajută la dezvoltarea economică și la progres”, precizează Gabriela Hârțescu.
Aceasta subliniază și importanța transparenței în cadrul de guvernanță corporativă, care este, de asemenea, menționat și în principiile OCDE de guvernanță corporativă.
Implementarea acestui principiu dă posibilitatea celor interesați de a avea acces în timp real și util la toate informațiile referitoare la o companie, fie că vorbim de informații financiare, fie că se referă la performanța companiei, la sustenabilitatea acesteia, la structura de guvernanță sau ownership-ul/proprietatea acesteia.
„A cunoaște jucătorii din piață este foarte important atunci când ai o politică de investiții pe care vrei să o susții.
Un alt principiu de guvernanță corporativă al OCDE se referă la cadrul de guvernanță corporativă care stabilește clar care sunt responsabilitățile consiliilor de administrație, pentru a asigura supravegherea și navigarea companiei din punct de vedere strategic, pentru supravegherea managementului executiv al companiei, pentru a respecta drepturile acționarilor și ale tuturor părților interesate din întregul ecosistem în care funcționează o organizație”, explică Gabriela Hârțescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță - Gabriela Hârțescu, Envisia: Banca centrală nu mai e actor exclusiv neutru și tehnic, rol mai complex / Anca Dragu, Banca Republicii Moldova: În criză, băncile centrale creează condiții mai prietenoase„Ultimul principiu nou este cel care privește sustenabilitatea și reziliența. Cadrul de guvernanță trebuie să ofere acele stimulente pentru companiile care iau decizii și gestionează riscurile, într-un mod care contribuie la dezvoltarea sustenabilă și reziliența companiei”, mai adaugă ea.
Toate aceste principii se regăsesc și în portofoliul de programe ale Envisia - Boards of Elite.
Pentru aderarea la OCDE, România trebuie să facă pași importanți și în ceea ce privește inovarea, mai ales în cadrul instituțiilor publice. În acest sens, Guvernul România a demarat deja un program, denumit laboratorul de inovare, care este pilotat cu sprijinul OCDE și pe modelul OCDE, după cum afirmă Mircea Abrudean, Secretarul general al Guvernului.
„Una dintre cele mai importante calități ale OCDE pentru un stat membru, cum vom fi și noi, este faptul că generează în permanență idei. E un laborator de idei. Și atunci, componenta de inovare e extrem de importantă, mai ales în administrația publică. Tocmai asta ne propunem prin Laboratorul de Inovare, să identificăm blocajele și să încercăm să venim cu soluții alternative de simplificare a birocrației”, precizează acesta.
Gabriela Hârțescu, Decan și Membru fondator Envisia-Boards of Elite, afirmă că, în ceea ce privește inovarea, OCDE a identificat ca prioritate de urmărit consolidarea capacităților și capabilităților în inovare, adică creșterea culturii de inovare în cadrul administrațiilor publice, care se face la nivelul țărilor OCDE printr-o serie de programe care pot să dezvolte competențe generale de leadership, dar sunt sau au fost și o serie de programe pe teme și concepte noi.
„Toate aceste lucruri vin să dezvolte și să fundamenteze o rețea de persoane calificate în susținerea și dezvoltarea inovației în sectorul public”, subliniază Gabriela Hârțescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Carmen Micu, Envisia: Transparența - cel mai mare câștig al implementării A.I. în procesele guvernanței / Vitalie Tătaru, AC Tech: Consiliul de administrație va juca un rol cheie„O altă prioritate e faptul că inteligența artificială va fi inclusă în toate procesele care țin de administrația publică și chiar se vorbește de transformarea artei de a guverna datorită utilizării AI. Aici avem multe beneficii datorită faptului că integrarea AI generativă conduce la procese, modele și structuri noi în administrația publică mult mai adaptate și mai accesibile cetățenilor. Vine la pachet însă și cu anumite riscuri, care țin de cum gestionăm datele, cum le utilizăm din punct de vedere etic și cum ne ferim de riscul cibernetic.
Un alt trend este evoluția către servicii publice automatizate proactive, dar și identificarea de soluții reale de reducere a birocrației”, completează aceasta.
O preocupare pe plan global o reprezintă creșterea încrederii în sistemul public, în guvern.
„Un aspect cheie pentru creșterea încrederii în guvern îl reprezintă înțelegerea faptului că guvernul nu este o singură, ci este compus din mai multe agenții și organizații publice care îndeplinesc roluri diferite și oferă servicii diferite. Acestea trebuie să ofere servicii de calitate și să contribuie la un ecosistem public de calitate, care funcționează interdependent. Educația în domeniul administrației publice și pentru resursa umană din acest sector va susține toate aceste transformări”, mai spune Gabriela Hârțescu.
Envisia -Boards of Elite, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, oferă educație de ultimă generație, servicii de mentorat și de consultanță pentru membrii consiliilor de administrație (președinți, membri non-executivi, membri executivi) profesioniști de nivel C-Suite și profesioniști de mare calibru, prin intermediul unor parteneriate prestigioase.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Academia de Guvernanță – Andrei Burz-Pînzaru, Deloitte Legal: Admiterea la tranzacționare presupune “profesionalizarea” relației dintre acționari – board – conducerea executivă / Adriana Lobdă, Envisia: Observăm o tendință de tranzițiEnvisia oferă programe și cursuri pentru dezvoltarea competențelor și abilităților de leadership, servicii de evaluare a board-readiness și board fit, coaching & mentoring la nivel de consiliu de administrație.
Envisia are parteneriate educaționale de prestigiu cu universități, organisme de reglementare și asociații profesionale internaționale și naționale.
Viziunea Envisia este aceea de a fi hub educațional în Europa Centrală și de Est pentru profesionalizarea membrilor consiliilor de administrație, cu scopul de a contribui la dezvoltarea unor generații de lideri care întruchipează profesionalismul, conduita etică și responsabilitatea, aducând plus-valoare companiilor și comunităților locale.
Misiunea Envisia este de a construi o comunitate de membri de board profesioniști. Astăzi Comunitatea Envisia Boards of Elite numără cca 200 de membri profesioniști în boarduri, cu acreditare internațională.
Envisia promovează activ practici responsabile de guvernanță corporativă, pregătind companiile și consiliile de administrație pentru ritmul alert al provocărilor contemporane.
Pe plan internațional, principalii parteneri educaționali ai Envisia sunt: Henley Business School (HBS) – University of Reading UK, London Stock Exchange – Refinitiv – Thompson Reuters, European University Cyprus (EUC), Chartered Institute for Securities and Investment (CISI) UK, International Association for Sustainable Economy (IASE), AIR – Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova.
Pe plan național, principalii parteneri educaționali sunt: AMEPIP - Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, BVB – Bursa de Valori București, AAFBR – Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România, ACI Romania – Asociația Piețelor Financiare, AAF – Asociația Administratorilor de Fonduri, ARIR – Asociația Română pentru Relații cu Investitorii, APAPR – Asociația Pensiilor Administrate Privat din România, AAI - Asociația Administratorilor Independenți, ATR – Asociația Trezorierilor din România, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România, ACJSFB – Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar, ROPEA – Asociația Fondurilor de Private Equity.
Portofoliul educațional al Envisia cuprinde câteva premiere în România: Master of Arts in Board Practice and Directorship, în parteneriat cu Henley Business School – primul program academic internațional post-universitar cu triplă acreditare globală, care profesionalizează rolul membrului într-un consiliu de administrație; Guvernanța Corporativă care Creează Valoare, în parteneriat cu Bursa de Valori București – primul program profesional destinat pregătirii continue a membrilor de board din România, dezvoltat în special pentru companii listate și acționari pe piața de capital.
De asemenea, Envisia oferă o gamă variată de cursuri scurte ultra-specializate (în format deschis sau dezvoltate la cerere); certificări profesionale internaționale pe subiecte de interes și relevante pentru grupul țintă al Envisia, din organizații publice și private, din toate sectoarele economiei (economie sustenabil - ESG, banking, finanțe etc.).
Enivisa dispune de o rețea internațională de lectori, profesori și experți asociați care sunt practicieni și consultanți de top din țară și din străinătate, implicați în toate activitățile: educație (programe academice post-universitare și cursuri de dezvoltare profesională continuă), mentorat și coaching, servicii de board design și profiling, dedicate membrilor executive și non-executivi din consiliile de administrație. Principalul obiectiv al Envisia îl reprezintă evoluția profesională și personală a elitelor, pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri care să genereze dezvoltare economică și socială pe termen lung.
Informații despre portofoliul Envisia sunt disponibile la: https://www.envisia.eu/en/business-school