Analiștii se așteaptă ca leul să se întărească grație intrărilor de fonduri generate de IPO-ul de la Hidroelectrica

Analiștii se așteaptă ca leul să se întărească grație intrărilor de fonduri generate de IPO-ul de la Hidroelectrica
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2023

Sutele de milioane de euro care vor intra în România cu prilejul ofertei publice inițiale de la Hidroelectrica SA ar urma să crească presiunea pe piața monetară locală în următoarele săptămâni, unde banca centrală a controlat strict orice mișcarea semnificativă a cursului de schimb, susțin analiștii intervievați de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit acestora, cel mai probabil leul se va aprecia în momentul în care investitorii străini își vor schimba fondurile pentru a cumpăra acțiuni la Hidroelectrica SA, a cărei ofertă publică inițială estimată la 8,7 miliarde de lei (1,9 miliarde de dolari) ar urma să se încheie pe 4 iulie, scrie Agerpres.

Infineon își mărește capacitățile pentru dezvoltare de cipuri în România CITEȘTE ȘI Infineon își mărește capacitățile pentru dezvoltare de cipuri în România

Această așteptată modificare a cursului de schimb al leului ar urma să testeze banda de variație avută în vedere de banca centrală când vine vorba de evoluția monedei naționale. Economiștii se așteaptă ca BNR să intervină și să frâneze aprecierea leului pentru a menține cursul de schimb stabil sub, sau în apropierea, nivelului de cinci lei pentru un euro în acest an.

"Este rezonabil să presupunem că din intrările de peste un miliard de euro așteptate din partea investiorilor instituționali, o parte considerabilă vor fi bani noi pe piața românească", spune economistul ING Bank Romania, Valentin Tataru.

"Având în vedere adâncimea limitată a pieței valutare locale, o aprecierea tranzitorie a leului ar putea fi posibilă și ar putea testa limita de toleranță a băncii centrale cu privire la mișcarea cursului de schimb euro/leu", adaugă Tataru. Acesta consideră că "zona 4,92 este un prag de suport bun" pentru leu și prognozează că moneda românească se va deprecia ușor la 5,02 lei pentru un euro până la finele anului.

Grație regimului de flotare controlată practicat de BNR, leul românesc a fost una dintre cel mai stabile monede din Europa de Est în acest an. Comparativ, forintul ungar s-a depreciat până la un minim istoric anul trecut, pe fondul unei dispute a autorităților de la Budapesta cu Bruxelles-ul pe tema finanțării europene, după care a recuperat o mare parte din pierderi în cursul unor tranzacții volatile.

UE ia în calcul devierea luminii solare CITEȘTE ȘI UE ia în calcul devierea luminii solare

"Am avut cel mai stabil curs de schimb din regiune, cu excepția unor episoade de creșteri și scăderi și cred că vom vedea un astfel de episod la vară, deoarece IPO-ul de la Hidroelectrica va ajuta cu intrările. Însă aceasta este doar o presupunere și, excluzând acești factori, cred că vom vedea o monedă stabilă și leul va rămâne sub pragul de cinci lei pentru un euro în acest an", a declarat recent directorul adjunct al BRD-Societe Generale SA, Claudiu Cercel.

Fondul Proprietatea SA, gestionat de Franklin Templeton, intenționează să vândă 17,3% din participația sa de 20% pe care o deține la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie regenerabilă din România. Cea mai mare parte a acestei participații este oferită investitorilor instituționali și doar 15% este alocată investitorilor de retail. Potrivit Bloomberg News, cererea depășește oferta pe întreg intervalul de preț. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
leu