Banca Națională a Serbiei a redus dobânda pentru prima dată din 2020

Banca Națională a Serbiei a redus dobânda pentru prima dată din 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Banca Națională a Serbiei a redus dobânda pentru prima dată din 2020, după ce inflația a revenit la intervalul țintă a NBS iar Banca Centrală Europeană a deschis calea relaxării politicii monetare, transmite Bloomberg.

Joi, Banca Națională a Serbiei a redus dobânda cu 25 puncte de bază, la 6,25%, în linie cu estimările analiștilor intervievați de Bloomberg. În mai, rata anuală a inflației s-a situat la 4,5%, limita superioară a țintei NBS.

Urmărește-ne și pe Google News
Ikea majorează salariile pentru a stopa demisiile CITEȘTE ȘI Ikea majorează salariile pentru a stopa demisiile
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Inflația ar urma să scadă și mai mult, și să rămână în marja de toleranță" iar anul viitor inflația va fi probabil în jur de 3%, se arată în comunicatul Băncii Serbiei, care reiterează estimarea din această săptămână a guvernatorului NBS, Jorgovanka Tabakovic.

Oficialii au menținut dobânzile nemodificate timp de zece luni, după ce în aprilie 2022 au demarat înăsprirea politicii monetare. În martie 2023 inflația depășise 16%, scrie Agerpres.

Consumul este unul dintre factorii care au stimulat avansul economiei, care a avut o creștere peste așteptări, de 4,7%, în primul trimestru din 2014. Creșterea ar urma să se modereze, Guvernul și Banca Centrală previzionând o expansiune de 3,5% în 2024.

Analiștii de la Bank of America se așteaptă până la finalul anului la o reducere a dobânzii cu 100 puncte de bază, în condițiile în care inflația va rămâne probabil în marja de toleranță. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a serbiei
dobânda