BCE ar putea permite depășirea țintei de inflație

BCE ar putea permite depășirea țintei de inflație
scris 30 sep 2020

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunțat că va fi analizată o strategie care să permită temporar creșterea inflației peste ținta actuală, transmite Bloomberg.

O politică potrivit căreia băncile centrale se angajează să compenseze inflația scăzută dacă nu-și ating temporar obiectivele "ar putea fi examinată", ca parte a revizuirii strategice a instituției, a declarat Lagarde, la o conferință desfășurată miercuri la Frankfurt, scrie Agerpres.

Situația de pe piața mondială a zahărului depinde de introducerea unor noi măsuri de izolare CITEȘTE ȘI Situația de pe piața mondială a zahărului depinde de introducerea unor noi măsuri de izolare

"Dacă este credibilă, o astfel de strategie ar putea întări capacitatea politicii monetare de a stabiliza economia când este o perioadă dificilă, deoarece promisiunea de depășire a țintei de inflație sporește așteptările în ceea ce privește inflația și, prin urmare, reduce ratele dobânzilor reale", a explicat șeful BCE.

Oficialul nu a comentat în privința perspectivelor imediate ale politicii monetare, deși a observat că ancorarea așteptărilor piețelor privind inflația "s-au atenuat probabil".

Lagarde a admis că în următoarele luni prețurile în zona euro vor scădea, dar a dat asigurări că vor crește din nou la începutul anului viitor.

BCE estimează că rata medie a inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 și la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflației în zona euro a coborât în teritoriul negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecință a diminuării cererii din cauza pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
christine lagarde