BCE: Sectorul bancar din umbră ar putea declanșa următoarea criză financiară

BCE: Sectorul bancar din umbră ar putea declanșa următoarea criză financiară
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2023

Sectorul bancar din umbră este ''punctul slab al sistemului financiar'' și ar putea declanșa următoarea criză financiară, a avertizat Luis de Guindos, vicepreședintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicației irlandeze Sunday Business Post, transmit Bloomberg și publicația The Irish Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În contextul salvării recente a grupului elvețian Credit Suisse, Luis de Guindos și-a exprimat încrederea că sectorul bancar european este "solid și rezilient", dar sectorul non-bancar "ar putea fi o sursă de probleme pentru întregul sistem financiar", scrie Agerpres.

Credit Suisse și UBS, printre băncile investigate de Departamentul de Justiție al SUA pentru a stabili dacă au ajutat oligarhi ruși să evite sacțiunile CITEȘTE ȘI Credit Suisse și UBS, printre băncile investigate de Departamentul de Justiție al SUA pentru a stabili dacă au ajutat oligarhi ruși să evite sacțiunile

Sectorul non-bancar implică firmele care sunt angajate în activități asemănătoare cu cele bancare, dar nu sunt nici înregistrate și nici reglementate ca bănci. Din această categorie fac parte fondurile, firmele de asigurări, investitorii în capital de risc și schimburile valutare.

De Guindos a avertizat că firmele din acest sector și-au asumat "multe riscuri" în perioada în care ratele dobânzilor erau la un nivel scăzut, iar acum ar putea fi expuse, în urma majorării dobânzilor, ceea ce ar putea afecta sistemul financiar extins.

Principalul motiv de îngrijorare al BCE în privința stabilității financiare, după problemele de la Credit Suisse Group AG, îl reprezintă sectorul non-bancar, a cărui pondere a crescut în sistemul financiar european, a explicat Luis de Guindos. Acesta a adăugat: "Nu suntem supervizorii sectorului non-bancar. Dar aceste companii sunt interconectate cu băncile pe care le supervizăm în mod tradițional, și de aceea ne uităm și spre acest sector".

Situația este destul de diferită față de criza financiară globală din 2008, deoarece băncile au un nivel mai ridicat al capitalului și al lichidităților, multe peste cerințele minime, susține Luis de Guindos.

De asemenea, a apreciat oficialul BCE, sistemul bancar "trece printr-o perioadă de incertitudini ridicate", ceea ce necesită o abordare a politicii monetare la fiecare ședință, fără un pre-angajament spre o acțiune specifică.

"Suntem deschiși în privința viitorului. Problema este acum modul în care sistemul bancar din SUA și Credit Suisse vor afecta economia zonei euro. În următoarele săptămâni și luni, trebuie să analizăm dacă vom înăspri în continuarea condițiile financiare", a declarat de Guindos.

Acesta și-a exprimat dorința unei reveniri "rapide" către ținta de inflație a BCE de 2%. "Știm că nu poate fi realizată imediat, dar trebuie să fie în orizontul nostru de proiecție, care este o perioadă de doi ani. Traiectoria inflației este mult mai importantă decât simpla readucere a inflației la ținta de 2%", a precizat Luis de Guindos.

Conform datelor Eurostat, în zona euro rata anuală a inflației a scăzut de la 8,6% în ianuarie la 8,5% în februarie. Este a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a prețurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un avans record, de 10,6%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banca