Bloomberg, despre Purcari Wineries, singura companie moldovenească listată la o bursă de valori străină, respectiv la București: Război și Vin. Un barometru pentru sentimentul de risc. Concentrare pe refugiați. "A fost haos!"

Bloomberg, despre Purcari Wineries, singura companie moldovenească listată la o bursă de valori străină, respectiv la București: Război și Vin. Un barometru pentru sentimentul de risc. Concentrare pe refugiați. "A fost haos!"
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2022
Singura companie moldovenească listată la o bursă de valori străină, respectiv Bursa de Valori București, Purcari Wineries, este un barometru pentru sentimentul de risc din Republica Moldova, situată la granița războiului dintre Rusia și Ucraina. Până acum, lucrurile au fost furtunoase, scrie Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
De pe podgoriile Purcari, vizitatorii pot vedea râul Nistru, care trasează granița cu Ucraina, la doar 800 de metri distanță. Transnistria, teritoriul separatist pro-rus al Republicii Moldova, ținta unor bombardamente destabilizatoare în urmă cu o săptămână, este la trei kilometri distanță. Principalul punct de trecere a frontierei către portul ucrainean cheie Odesa se află în imediata apropiere.
UE mizează pe Africa pentru a înlocui importurile de gaze rusești CITEȘTE ȘI UE mizează pe Africa pentru a înlocui importurile de gaze rusești

Aceasta proximitate este unul dintre motivele pentru care acțiunile Purcari au pierdut aproximativ 40% din valoare în primele zile ale războiului din Ucraina, înainte de a recupera o parte din valoare pe măsură ce trupele Moscovei s-au retras din apropierea Kievului, în nord, iar conflictul părea să se deplaseze spre est. 

Pe 21 aprilie, în ziua în care un general rus a anunțat că Transnistria este un obiectiv de război, acțiunile s-au prăbușit din nou. Câteva zile mai târziu, angajații de la hotelul de lux de la podgorii au declarat că au văzut fumul de la unul dintre bombardamentele din teritoriu, ceea ce a creat zvonuri despre ce ar putea urma. Acțiunile s-au prăbușit și mai mult, relatează sursa citată.
 
La închiderea de vineri, Purcari se tranzacționa la 9,73 lei pe acțiune la bursa de la București, în scădere de la 15,85 de lei la jumătatea lunii februarie, când investitorii au început să ia în calcul o invazie rusă în Ucraina.
 
"Un pariu pe Purcari este un pariu pe evoluția războiului", a declarat directorul operațional Eugen Comendant.
 
Apoi a bifat motivele pentru care crede că luptele nu vor trece niciodată granița de facto a Transnistriei pentru a atinge pivnițele Purcari. 

Personalul de la hotelul de lângă podgorii a analizat și el evoluția confruntărilor alături de refugiați, după ce hotelul și-a deschis apartamentele de lux și a transformat sălile de degustare și de conferințe în spații de cazare de urgență, din momentul în care a început invazia rusă. 

Comendant remarcă faptul că Reublica Moldova are neutralitatea precizată în Constituție, ceea ce înseamnă că nu există niciun risc de a adera la NATO, un factor invocat de Rusia pentru disputa sa cu Ucraina, precum și cu Georgia, cu care a purtat un război în 2008. 

În mod similar, președintele rus Vladimir Putin a declarat că a lansat "operațiunea militară specială" în Ucraina pentru a "denazifica" și "demilitariza" țara, și niciuna dintre aceste afirmații nu se poate aplica Moldovei. 

Potrivit "Military Balance", un audit anual al armatelor mondiale realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, Republica Moldova nu are tancuri de luptă principale, nici avioane de luptă, având șase elicoptere și o armată terestră de doar 3.250 de soldați, dintre care majoritatea recruți. Este o forță care ar putea oferi "doar o rezistență simbolică", notează Institutul.  

Bineînțeles, Moscova ar putea vedea în acest lucru un motiv pentru a răsturna guvernul pro-occidental al Republicii Moldova, care în martie a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cu tancurile rusești în Transnistria, o invazie ar putea să nu fie necesară. 

Rusia are încă un aliat puternic prin care își poate atinge obiectivele politice în Partidul Socialist din Moldova. De asemenea, țara exercită o influență economică asupra Moldovei, sub forma unor livrări ieftine de gaze naturale și energie electrică, inclusiv de la centrala electrică de la Cuciurgan din Transnistria, vizibilă de la Purcari. 

Ultimul motiv pentru ca Rusia să ezite înainte de a ataca Moldova, potrivit lui Comendant, este că aproximativ o treime din populația de 2,7 milioane de locuitori deține pașapoarte românești, fapt care ar putea atrage România - și potențial NATO - în conflict. 

Cu toate acestea, luni, speculațiile au continuat să se învârtă în jurul unei posibile extinderi a războiului de către Rusia în Transnistria, în timp ce pe Twitter au circulat imagini cu o ediție specială a unui ziar local, care îi cerea lui Putin să intervină în teritoriu. 

"Bineînțeles că este foarte dificil acum", a spus Comendant, care a cumpărat 40.000 de acțiuni la Purcari în martie, potrivit unui document depus la Bursa de Valori București. "Dar cred că după război, după ce au trebuit să lupte pentru libertatea lor, mărcile acestor țări vor deveni mult mai puternice". 

astfel de evoluție ar putea fi benefică pentru Purcari, care s-a extinsCompania a vândut 5 milioane de sticle de vin roșualb, rose și spumant în 2021, în creștere de la 3 milioane în anul precedent, 80% dintre acestea fiind destinate exportuluiVeniturile au crescut cu 75% de la oferta publică inițială din 2018, potrivit unui raport pentru adunarea generală anuală a companiei din 28 aprilie

Război și vin

Bloomberg, despre Purcari Wineries, singura companie moldovenească listată la o bursă de valori străină, respectiv la București: Război și Vin. Un barometru pentru sentimentul de risc. Concentrare pe refugiați.

În 2020, podgoria, fondată de un francez în 1827, a câștigat un premiu la Decanter, cea mai mare competiție anuală a industriei mondiale a vinului. Anul trecut, compania a adunat peste 300 de premii de la concursuri de vinuri din întreaga lume. 
 
În contextul în care existau 140.000 de hectare de viță-de-vie cultivate în Republica Moldova în 2020, la mică distanță de suprafața totală de 146.000 de hectare cultivate în Australia, Purcari are planuri de achiziții în Moldova și în afara ei, pe care războiul le-a pus în așteptare.
 
În prezent, compania se concentrează și pe cazarea refugiaților.
 
La început a fost un adevărat haos, spune Corina Timofti, care supervizează activitatea hotelului. Conducerea companiei, inclusiv investitorul Horizon Capital din Kiev, au luat decizia de a se implica în urma unei conversații relefonice pe 24 februarie. De atunci, mii de persoane au fost cazate în hotel sau în apropierea acestuia, iar nouă au fost angajate. 
 
Din prima dimineață și până în urmă cu o săptămână, vinăria a avut și un cort la stradă, unde oferea refugiaților care treceau prin zonă sandvișuri și pături, carduri Sim și băuturi donate, precum și produse de igienă personală și scutece
 
Dar situația s-a calmat pe măsură ce guvernul și organizațiile internaționale au intervenit. Luni, doar două familii își petreceau noaptea acolo, iar punctul de trecere a frontierei era aproape pustiu.

Dmitri Yaitskyi, care a condus trei restaurante și patru baruri la un hotel de pe plajă din Odesa, a sosit la începutul lunii martie. Cu plaja minată și hotelul închis, el și soția sa au plecat cu mașina din oraș, parcurgând doar 10 km în primele 24 de ore, spune el. Acum face aceeași muncă la Purcari. Soția sa, bucătar, lucrează în bucătărie.

"Toți băieții noștri din Ucraina și-au găsit locuri de muncă", spune Yaitskyi, care s-a născut în Georgia. Numărul mare de moldoveni care au emigrat pentru a munci în UE în ultimii ani a lăsat un deficit de forță de muncă calificată, pe care ucrainenii îl acoperă acum.

Dar el spune că poziționarea vinăriei - care producea deja un "Freedom Blend" din soiuri de struguri ucraineni, moldovenești și georgieni de la invazia rusă anterioară a Ucrainei din 2014 - a fost cea care l-a determinat să accepte oferta de muncă de aici în locul alteia.

Sâmbătă, Viktoria Kula, un patiser pe care Yaitskyi l-a cunoscut în Odesa, s-a alăturat bucătăriei Purcari. De etnie bulgară, ea  a decis să părăsească Odesa după ce rachetele rusești au lovit podul către cea mai sudică regiune din Ucraina, unde a crescut și unde familia ei încă locuiește.

"Am vrut să nu mai aud sirenele și exploziile și să îmi protejez fiul", a spus Kula.

Sosirea la vinărie "a fost ca în paradis, am dormit toată noaptea pentru prima dată", a povestit femeia de 35 de ani. Întrebată dacă nu este îngrijorată că se află încă atât de aproape de Odesa și de Transnistria, după ce a refuzat o altă ofertă de muncă în capitala moldovenească, aceasta  a ridicat din umeri.

"Dacă vin aici, vor merge și la Chișinău".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari
ucraina
rusia
transnistria
razboi