Ceapa amenință să devină un nou capitol în criza alimentară mondială

Ceapa amenință să devină un nou capitol în criza alimentară mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2023

Lalaine Basa obișnuia să cumpere un kilogram de ceapă pentru a face pachețele de primăvară la firma sa de catering din nordul Manilei, însă acum a schimbat rețeta pentru a utiliza jumătate din cantitatea obișnuită pe fondul exploziei prețurilor la ceapă în Filipine, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ce așteptări au de la magazinele online din România clienții de pe piețele regionale de interes (Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia și Ungaria), perspectivele economice ale comerțului online în anul 2023, răspunsurile pieței de curierat la cerințele tot mai specifice ale clienților, în contextul provocărilor anului, vor fi prezentate la Conferințele „Barometrul e-Commerce”, organizate de Profit.ro în parteneriat cu DPD România și devenite deja o tradiție. În acest an, conferința va fi organizată pe 7 martie, la Marriott Grand Hotel Bucharest, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

La Rabat, capitala Marocului, Fatima nu mai cumpără ceapă și tomate pentru că sunt prea scumpe. "Piața a explodat", spune această mamă cu trei copii, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Andrei Jerca, managing director Element Industrial: Suntem în permanență în competiție cu vecinii noștri, dar avem niște avantaje. Bucureștiul acționează ca un magnet pentru retaileri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andrei Jerca, managing director Element Industrial: Suntem în permanență în competiție cu vecinii noștri, dar avem niște avantaje. Bucureștiul acționează ca un magnet pentru retaileri

Problemele cu care se confruntă aceste două femei aflate la o distanță de peste 12.000 de kilometri arată modul în care problemele mondiale în aprovizionarea cu alimente au luat o nouă întorsătură și amenință un ingredient care este vital pentru alimentația mondială.

Prețurile la ceapă au crescut, alimentând inflația și determinând unele țări să ia măsuri pentru a-și asigura necesarul. Marocul și Turcia au oprit unele exporturi, la fel ca și Kazahstanul. Autoritățile din Filipine au ordonat investigații cu privire la posibile carteluri.

Restricțiile s-au extins dincolo de ceapă pentru a include morcovii, tomatele, cartofii și merele, afectând cantitățile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU și Banca Mondială. În Europa, rafturile goale au forțat supermarketurile din Marea Britanie să raționalizeze achizițiile la anumite fructe și legume după recoltele mici din sudul Spaniei și nordul Africii.

"Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară și nutriție. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriție", spune Cindy Holleman, economist șef la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Ceapa este un ingredient de bază la nivel mondial, fiind cea mai consumată legumă după tomate, care tehnic sunt un fruct. Aproximativ 106 milioane de tone de ceapă sunt produse anual la nivel mondial, adică o cantitate echivalentă cu cea de morcovi, ridichi, ardei și usturoi, combinate.

Explozia prețurilor este un efect secundar al inundațiilor catastrofale din Pakistan, al frigului care a afectat stocurile în Asia Centrală și al războiului din Ucraina. În paralel, în Africa de Nord fermierii se confruntă cu o secetă severă și o creștere a prețurilor la semințe și îngrășăminte.

Această situație va modifica agenda politică la nivel global, iar nutriția va ocupa un loc din ce în ce mai important pe agenda guvernelor, spune Tim Benton, cercetător specializat pe riscuri emergente la grupul Chatham House din Londra. "Nu doar faptul că există pericolul de foamete în Cornul Africii ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu crizele actuale. Este creșterea extinsă a nutriției de slabă calitate. Nutriția începuse încă dinainte să se înrăutățească la nivel global", spune cercetătorul.

Pentru moment, chiar dacă multe guverne sunt fericite să subvenționeze importurile de făină pentru a-și menține cetățenii fericiți, există un sprijin limitat pentru cultivatorii de legume. Rezultatul este că lumea produce prea multe cereale, zahăr și uleiuri vegetale decât necesarul nutrițional și doar o treime din fructele și legumele de care are nevoie, avertizează Tim Benton.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceapa
criza