Christine Lagarde spune că este prea devreme pentru BCE să declare victoria în lupta cu inflația

Christine Lagarde spune că este prea devreme pentru BCE să declare victoria în lupta cu inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2023

Banca Centrală Europeană nu poate declara deocamdată victoria împotriva inflației și va trebui să rămână atentă până când inflația va reveni înapoi la ținta de 2%, a declarat marți președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă șocurile din partea energiei și blocajelor de pe lanțurile de aprovizionare, care în ultimul an au impulsionat prețurile, încep acum să se calmeze, piața muncii se ajustează încă, iar salariile sunt în creștere, a spus Lagarde într-un discurs ținut la Berlin, scrie Agerpres.

 

"Ne-am confruntat cu un important șoc inflaționist și am reacționat printr-o ajustare importantă a politicii monetare. Efectele acestei ajustări încep să se resimtă și presiunile inflaționiste se reduc", a spus Lagarde.

"Dar călătoria pe care o avem de parcurs nu s-a încheiat. Politica noastră monetară este într-o fază unde trebuie să fim atenți la diferitele forțe care afectează inflația, dar întotdeauna concentrați pe mandatul nostru privind stabilitatea prețurilor", a avertizat președintele BCE.

Chiar dacă inflația anuală în zona euro a încetinit până la 2,9%, analiștii se așteaptă la o nouă creștere în lunile următoare din cauza volatilității de pe piețele energetice. În plus, salariile sunt văzute și ele ca un risc important care ar putea menține presiunile la adresa prețurilor pe măsură ce piața muncii rămâne rezistentă la slăbiciunile din întreaga economie.

"Având în vedere amploarea ajustării politicii noastre, putem lăsa o anumită perioadă pentru ca să își facă simțită efectele", a concluzionat Lagarde.

Anterior Lagarde a spus că nivelul dobânzilor ar putea rămâne nemodificat "în următoarele trimestre" în timp ce guvernatorul Băncii Franței, Villeroy de Galhau a spus luni că cel mai probabil costurile cu împrumuturile vor fi păstrate nemodificate "timp de câteva trimestre". 

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce
inflatie