Companie IT americană cu doi co-fondatori de origine română, evaluată la 38 miliarde dolari

Companie IT americană cu doi co-fondatori de origine română, evaluată la 38 miliarde dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 aug 2021

Compania americană Databricks, care are și doi co-fondatori de origine română, este evaluată la 38 de miliarde de dolari, printr-o nouă rundă de investiții agreată deja cu investitorii, potrivit unor surse apropiate tranzacției, citate de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Runda de finanțare, condusă de Morgan Stanley, va fi de 1,5 miliarde de dolari. Astfel, în cei 8 ani de existență, compania americană ajunge la investiții totale de 3,4 miliarde de dolari, arată Startupcafe.ro.

VIDEO Metroul de pe Magistrala 2 va ajunge până în comuna Berceni CITEȘTE ȘI VIDEO Metroul de pe Magistrala 2 va ajunge până în comuna Berceni

În februarie 2021, compania IT fusese evaluată la 28 de miliarde de dolari, în urma unei runde de investiții de 1 miliard de dolari, conduse de Franklin Templeton, cu participarea CapitalG (fond de investiții Google), Amazon și a Microsoft.

Anul acesta, compania IT cu sediul la San Francisco intenționează să se listeze pe bursă.

Firmă care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, Databricks a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

Ion Stoica (55) e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia s-a născut în România, dar, când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.

viewscnt
Afla mai multe despre
databricks
it