Creșterea angajărilor în SUA a depășit așteptările, alimentând temerile privind noi majorări de dobânzi

Creșterea angajărilor în SUA a depășit așteptările, alimentând temerile privind noi majorări de dobânzi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 oct 2023

Economia americană a creat peste 300.000 de noi locuri de muncă în septembrie, aproape dublu comparativ cu numărul estimat de analiști, alimentând temerile că Rezerva Federală ar putea fi și mai agresivă în combaterea inflației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele publicate de Departamentul american al Muncii au arătat că economia SUA a creat 336.000 de noi locuri de muncă în septembrie, în timp ce analiștii estimau o creștere cu 170.000 a locurilor de muncă. Totodată, cifrele pentru august și iulie au fost revizuite în creștere.

Raportul privind ocuparea forței de muncă oferă noi dovezi că economia americană rămâne robustă, în pofida înăspririi agresive a politicii monetare a băncii centrale, scriu MarketWatch și Bloomberg.

Excesul de bani din piața bancară se apropie din nou de record. Scăderile de dobânzi ar putea însă să întârzie CITEȘTE ȘI Excesul de bani din piața bancară se apropie din nou de record. Scăderile de dobânzi ar putea însă să întârzie

Acțiunile americane au deschis tranzacțiile în scădere cu până la 1%, în timp ce randamentele obligațiunilor Trezoreriei au urcat la noi maxime ale ultimilor 16 ani, înainte să recupereze pierderile.

În jurul orei 18:20 (ora României), S&P 500 se aprecia cu 0,1%, Dow Jones avansa cu 0,2%, iar Nasdaq – cu 0,4%.

S&P 500 este pe cale să înregistreze însă a cincea săptămână consecutivă de pierderi, cu un declin de 0,6% de la începutul săptămânii.

Traderii de swap-uri estimează la peste 50% șansele ca Fed să majoreze dobânda de referință cu încă un sfert de punct procentual la ședința din decembrie, după o pauză probabilă la reuniunea de luna viitoare.

Indicele S&P 500 a coborât cu până la 0,9% în debutul tranzacțiilor, înainte să recupereze din pierderi. În jurul orei 17:50 (ora României), S&P 500 se deprecia cu 0,2%, Dow Jones consemna un declin de 0,1%, în timp ce Nasdaq a inversat pierderile și se aprecia cu  0,1%.

Rubla rusească s-a depreciat la peste 100 de unități pentru un dolar, la un minim al ultimelor șapte săptămâni, în timpul unui discurs al președintelui Putin CITEȘTE ȘI Rubla rusească s-a depreciat la peste 100 de unități pentru un dolar, la un minim al ultimelor șapte săptămâni, în timpul unui discurs al președintelui Putin

Randamentele titlurilor de Trezorerie pe 10 ani s-au apropiat de 4,9% în urma publicării raportului privind piața muncii, în timp ce randamentele obligațiunilor pe 30 de ani au urcat peste 5%, atingând noi maxime ale ultimilor 16 ani.

"Raportul de astăzi nu numai că indică faptul că economia este aproape prea fierbinte pentru a fi gestionată, iar Fed va trebui să răspundă cu mai multe majorări de rate, dar întărește și discursul privind mențirea dobânzilor ridicate pentru mai mult timp, care a speriat piețele de obligațiuni în ultimele săptămâni", a comentat Seema Shah, strateg-șef global la Principal Asset Management.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni sua
bursa wall street
fed
majorare dobanzi fed