Volumele de la BVB se reduc substanțial

Volumele de la BVB se reduc substanțial

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 oct 2023

După o secvență de mai multe sesiuni cu lichditate foarte bună, activitatea de tranzacționare de pe bursa românească s-a diminuat la niveluri apropiate de media ultimilor ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În pofida unui raliu în prima parte a sesiunii europene, tendința de vânzare ce a caracterizat începutul toamnei a precumpănit pe bursele dezvoltate, aducând din nou indicii „pe roșu”. Acesta este contextul în care nici piața de la BVB nu a rezistat în zona maximului istoric atins în septembrie.

Tonul deprecierilor a fost dat de cele mai lichide acțiuni cu profil financiar ce au avut și cea mai mare lichiditate a zilei: -1,34%, până la prețul de 22,04 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au adunat tranzacții de 10,56 milioane lei, și -2,53%, până la prețul de 0,3850 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat transferuri de 7,68 milioane lei.

FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe CITEȘTE ȘI FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe

Sunt mișcări care au cântărit decisiv în declinul de 0,62% al indicelui reprezentativ BET care la nivelul de 14.040,13 de puncte a străpuns atât nivelul ultimei retrageri, cât și media mobilă exponențialăd e 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Volumele de la BVB se reduc substanțial

Ca și în alte cazuri din ultimii ani, la etapele de aversiune la risc din piețele externe, reacția investitorilor nu a fost atât printr-o vânzare agresivă, cât printr-o retragere de la „butoane”. Aceasta s-a reflectat printr-o contracție a volumelor care în piața de acțiuni au fost în echivalent de numai 45,81 milioane lei (9,22 milioane euro), după ce în septembrie a fost o serie de ședințe în care a fost depășit reperul de 100 milioane lei.

Bonas Import Export trece pe profit la S1. Consiliul de Administrație motivează schimbările din conducerea companiei prin faptul că aceasta își oprise creșterea CITEȘTE ȘI Bonas Import Export trece pe profit la S1. Consiliul de Administrație motivează schimbările din conducerea companiei prin faptul că aceasta își oprise creșterea

Într-o zi în care indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,42%, titlurile producătorilor de energie au avut deprecieri pe linie: -0,36%, până la prețul de 0,5485 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au întrunit cea de-a 3-a activitate, de 6,14 milioane lei, -0,42%, până a prețul de 117,60 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O), care au însumat schimburi de 5,34 milioane lei, -0,23%, până la prețul de 44,25 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au avut un rulaj de 2,24 milioane lei, și -0,73%, până la prețul de 47,40 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cumulat tranzacții de 1,09 milioane lei.

Transferuri de 4,22 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), ce au scăzut cu 1,93%, până la nivelul de 35,60 lei/acțiune, care este cu 11,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune, al ofertei publice primare din primăvara anluui 2017. În rest, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost trecut de titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au avansat cu 0,13%, până la prețul de 15,32 lei/acțiune, și de titlurile AROBS Transilvania (AROBS), ce au staționat la prețul de 0,9900 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a companiei de IT recent promovată la cota pieței reglementate se ridică la 862,58 milioane lei (174,35 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica