Danemarca se opune propunerilor Comisiei Europene privind salariul minim

Danemarca se opune propunerilor Comisiei Europene privind salariul minim
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 oct 2020

Autoritățile daneze au criticat miercuri planul Comisiei Europene privind instituirea unui salariu minim, susținând că acest plan va submina un model național al pieței muncii care este popular atât în rândul sindicatelor cât și al angajatorilor, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În 21 din cele 27 de state membre UE există un salariu minim legal stabilit de guvern iar în șase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia), salariul minim este stabilit în negocierile colective dintre angajatori și sindicate, scrie Agerpres.

Clădire monument istoric, parțial prăbușită în București CITEȘTE ȘI Clădire monument istoric, parțial prăbușită în București

Danemarca "vrea să obțină clarificări, dacă CE are autoritatea legală de a avansa astfel de propuneri", a informat guvernul social-democrat al premierului Mette Frederiksen într-un comunicat de presă publicat miercuri. Într-o declarație separată, Guvernul suedez a exprimat un punct de vedere similar.

Comisia Europeană a propus miercuri standarde pentru stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre UE, în ideea de a reduce inegalitatea salariilor. Propunerea Comisiei stabilește doar standardele comune pentru un salariu minim dar nu și un anumit nivel al salariului minim propriu-zis.

Pe piața muncii din Danemarca salariile sunt stabilite pe baza negocierilor dintre sindicate și organizațiile angajatorilor. Modelul există încă din 1908 și a devenit o piatră de temelie a unei societăți care se laudă cu unul din cele mai ridicate niveluri de egalitate a veniturilor din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu minim
danemarca