Decizie după 30 de ani: România reia operațiunile la trei mine de materiale rare, vrea să intre în Alianța europeană pentru baterii și vizează atragerea unei investiții de peste 50 milioane euro

Decizie după 30 de ani: România reia operațiunile la trei mine de materiale rare, vrea să intre în Alianța europeană pentru baterii și vizează atragerea unei investiții de peste 50 milioane euro

Disprosiu. Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 iun 2019

România se pregătește să redeschidă mai multe mine de minerale și metale rare și poartă discuții cu producători de baterii electrice pentru o investiție în sector de peste 50 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul va relua, după 30 de ani, operațiunile la trei mine producătoare de materiale rare, printre care europiu și disprosiu, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău, într-un interviu pentru Bloomberg.

Autoritățile discută cu mai mulți producători de baterii electrice pe marginea unei investiții de peste 50 milioane de euro pe piața locală, a adăugat acesta, fără să specifice numele potențialilor investitori.

Volkswagen și Northvolt formează un consorțiu pentru cercetări în domeniul bateriilor și speră la o finanțare din partea Germaniei CITEȘTE ȘI Volkswagen și Northvolt formează un consorțiu pentru cercetări în domeniul bateriilor și speră la o finanțare din partea Germaniei

“Vrem să intrăm în Alianța Europeană pentru Baterii. Acest lucru va asigura că cel puțin una dintre fabricile pentru baterii electrice planificate în prezent de mai multe companii va fi amplasată aici”, a spus Bădălău.

Guvernul vrea să se alăture Alianței pentru baterii prin intermediul companiei de stat Radioactiv Mineral Măgurele SA, specializată în prospecțiuni și explorări geologice.

Alianța Europeană pentru Baterii (EBA) a fost lansată de Comisia Europeană în octombrie 2017, cu scopul de a valorifica potențialul bateriilor electrice la nivelul economiei UE și de a preveni dependența tehnologică față de concurenți.

Potrivit estimărilor Comisiei, piața bateriilor va ajunge la 250 miliarde pe an începând cu anul 2025, iar, pentru a acoperi doar cererea în Uniune, vor fi necesare cel puțin 20 de “gigafabrici” de celule de baterii.

CONFIRMARE FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, se pregătesc să cumpere activele imobiliare ale fabricii de hârtie Letea CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, se pregătesc să cumpere activele imobiliare ale fabricii de hârtie Letea

Printre companiile în căutare de minerale și metale rare sau care își extind producția de baterii în regiune se numără Daimler și Johnson Matthey, care au anunțat planuri pentru construcția unei fabrici în Polonia, precum și Rio Tinto, grup ce explorează extragerea de litiu în Serbia.

Profit.ro a anunțat, anul trecut, intrarea pe piața românească a companiei canadiene Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor și elementelor rare și care deține în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume.

Canadienii s-au aliat cu firma locală LEM Resources SRL în vederea explorării unor potențiale zăcăminte de cobalt și litiu, materiale folosite la fabricarea bateriilor de tip litiu-ion, ce intră în componența unor aparate precum telefoane mobile și laptopuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
minerale rare
metale rare
pamanturi rare
niculae badalau
redeschidere mine
alianta europeana pentru baterii
investitie
baterii electrice